Mainos
Mainos

Tanskan hallituspohja laajenee: Porvarien kolmiapila haluaa Naton ytimeen ja tiukkuutta rajoille

Tanskaan muodostettava uusi porvarihallitus haluaa lisätä puolustusvoimien rahoitusta kiristyneessä turvallisuustilanteessa. Kolmen puolueen hallitus linjaa ohjelmassaan, että Tanskan puolustuksen vahvistaminen ja kestävyyden kasvattaminen vaativat lisärahaa ensi vuoden jälkeen.

Tänään julkistettuun Tanskan uuteen "kolmiapilahallitukseen" kuuluvat porvaripuolueet venstre, liberaali allianssi ja konservatiivipuolue.

Uuden hallituksen muodostamista edelsivät muun muassa erimielisyydet talouspolitiikasta porvariblokin sisällä. Esimerkiksi liberaali allianssi on vaatinut, että suurituloisten verotusta kevennetään.

Uuden hallituksen linjapaperiin on muun muassa kirjattu, että entistä harvempi joutuisi maksamaan niin sanottua huipputuloisten veroa.

Tanskan parlamentissa kolmen puolueen hallituksella on noin 30 prosenttia paikoista. Tukipuolue Tanskan kansanpuolue käyttää edelleen vaikutusvaltaansa hallituksen ulkopuolelta noin 20 prosentilla paikoista.

Käännytykset rajalla hallitusohjelmassa

Hallitus haluaa säilyttää Tanskan aseman puolustusliitto Naton ytimessä ja olla aktiivisesti mukana kansainvälisissä operaatioissa.

Tanskassa on tehty laaja poliittinen sopu puolustuksen suuntaviivoista vuosille 2013–2017, ja uusi puolustussopimus on tarkoitus saada voimaan vuodesta 2018.

Tanskan uusi porvarihallitus linjaa myös olevansa valmis tiukentamaan tarkastuksia maan rajoilla, jos se katsotaan välttämättömäksi. Hallituksen mukaan Tanskan ei pidä joutua viime vuoden syksyn kaltaiseen tilanteeseen, jossa ihmisiä liikkuu maassa hallitsemattomasti.

Hallitusohjelmaan on kirjattu niin sanotun hätäjarrun käyttö eli mahdollisuus käännyttää turvapaikanhakijoita jo rajalla mahdollisessa kriisitilanteessa.

Porvarihallituksia tukeva, maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue on kuitenkin aiemmin kritisoinut hallitusta "hätäjarrun" vesittämisestä. Puolueen edustaja arvioi syksyllä Berlingske-lehdelle, että käännytyksiin rajalla ei oltaisi valmiit ilman tukea EU-komissiolta ja muilta mailta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme