Mainos
Mainos

Tanskan lakko lopetetaan lailla

Tanska suurlakko aiotaan lopettaa lailla. Hallituksen lakiesityksestä on määrä äänestää huomenna kansankäräjillä. Pääministeri Poul Nyrup Rasmussen sanoi tänään, että esityksellä on takanaan parlamentin selvä enemmistö. Tilanne Tanskan työmarkkinoilla voi näin ollen palata normaaliksi jo torstain ja perjantain välisenä yönä.

Suuret porvarilliset puolueet kannattavat hallituksen puuttumista työtaisteluun, kun taas vasemmistorintama vastustaa sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen päätöstä. Lakiesitys perustuu suurin piirtein työministeri Ove Hygumin ehdotukseen, joka antaa työntekijöille kaksi lisävapaapäivää vuodessa. Vanhemmat, joilla on alle 14-vuotiaita lapsia, saavat kolme vapaapäivää enemmän kuin edellisessä työehtosopimuksessa.

Hallitus perusteli päätöstään painavilla yhteiskunnallisilla syillä. Hallituksen oli lisäksi puututtava asiaan, koska työmarkkinaosapuolet eivät kyenneet ratkomaan ongelmia. Hallituksen lakiesitys saa pikakäsittelyn parlamentissa, jotta kolmas ja ratkaiseva käsittely ehditään suorittaa vielä torstain kuluessa. Heti kun kansankäräjät on hyväksynyt lain, kaikista työtaistelutoimista - niin lakoista kuin työsuluistakin - tulee laittomia.

Tanskan hallituksen päätös lopettaa suurlakko lakiteitse on tyrmistyttänyt maan ammattiliittoja. Monilla paikkakunnilla liitot ovat kutsuneet jäseniään mielenosoituksiin torstaina vastalauseena hallituksen toimille. Työntekijäjärjestöt arvostelivat erityisesti sitä, että pääministeri Poul Nyrup Rasmussenin parlamentille jättämä lakiesitys on monilta osin huonompi kuin alkuperäinen sopimusluonnos, jonka työntekijät hylkäsivät puolisentoista viikkoa sitten. Esimerkiksi lapsettomien perheiden lomaoikeus jäi heikommaksi ja työntekijöistä tehtiin lopulta vähäistenkin parannusten maksumies.

Tanskan työnantajien keskusliitto DA oli puolestaan tyytyväinen hallituksen päätöksen lopettaa jo toista viikkoa kestänyt työtaistelu.
(STT-RB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme