Mainos
Mainos

"Tapporyhmän" johtaja murhasi afgaanisiviilejä huvikseen

Yhdysvalloissa sotaoikeus on todennut kersantti Calvin Gibbsin syylliseksi kolmen afgaanisiviilin murhaan ja tuominnut hänet elinkautiseen. Gibbs joutuu vankilaan vähintään kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen hän voi anoa ehdonalaisuuteen pääsyä.

Gibbs johti Etelä-Afganistanissa viisihenkistä joukkoa, joka tappoi aseettomia siviilejä huvikseen. Jälkikäteen sotilaat lavastivat tilanteet iskuiksi heitä vastaan. He myös keräsivät muistoksi uhrien ruumiinjäseniä, kuten sormia. Amerikkalaismediassa sotilaita on kutsuttu "tapporyhmäksi".

Gibbsille luettiin tuomio kaikkiaan 15 rikoksesta. Murhista hän saa todennäköisesti elinkautiset vankeusrangaistukset.

Kolme joukkion jäsentä on jo aiemmin tuomittu teoistaan. Yksi heistä, Jeremy Morlock, tuomittiin 24 vuoden vankeuteen. Sotamies Adam Winfield selvisi puolestaan kolmen vuoden vankeustuomiolla. Häntä syytettiin muun muassa murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä, mutta syyte lievennettiin tapoksi, kun hän suostui todistamaan muita ryhmän sotilaita vastaan.

Viisikon lisäksi seitsemää muuta sotilasta on syytetty väärinkäytösten peittelystä.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme