Mainos
Mainos

Tässäkö ratkaisu vesipulaan?

Tutkijat ovat kehittäneet grafeenista suodattimen, jolla voi tehdä merivedestä juomakelpoista.

Manchesterin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet suodattimen, jolla on mahdollista erotella suolat vedestä. Suodatin on rakennettu grafeenipilleistä, jotka imevät yhden atomin paksuista vettä.

Grafeeni

Grafeeni on vuonna 2004 löydetty hiilen allotrooppinen muoto, joka koostuu yhdestä kerroksesta toisiinsa sitoutuneita sp2 -hybridisoituneita hiiliatomeja. Se on eräiden muiden hiiliallotrooppien perusrakenne: grafiitti on monta grafeenikerrosta päällekkäin ja hiilinanoputket rullalle kiertynyttä grafeenia. Grafeeni on tällä hetkellä maailman kestävin tunnettu aine. 

Lähde: Wikipedia

Manchesterin yliopiston tutkijat ovat Rahul Nairin ja Andre Geimin johdolla kehittäneet halvan ja helpon tavan rakentaa yhden atomin paksuisia grafeenipillejä: grafeenin johdannaisesta grafeenioksidista muodostettua kalvoa ladotaan kerros kerroksen päälle, jolloin siitä tulee laminaattimainen ja rakenteeltaan saman tyyppinen kuin helmiäisestä.

Kaksi vuotta sitten samat tutkijat havaitsivat, että näistä grafeenilaminaateista tehty ohut kalvo ei päästänyt mitään kaasuja lävitseen vesihöyryä lukuun ottamatta.

Nyt Nairin ja Geimin tutkimusryhmä on kehittänyt kalvosta edelleen veden suodattimen.

Manchesterin yliopiston tutkijoiden keksintö on  luonnollisesti herättänyt suurta kiinnostusta paitsi tiedemaailmassa myös teollisuudessa.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Tekniikka ja talous -lehti. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme