Mainos
Mainos

Tässäkö selitys universumin syntyyn?

Tänään saadaan kuulla uusimmat tulokset tiedemaailmaa kutkuttavasta Higgsin hiukkasesta, joka tunnetaan myös nimellä jumalhiukkanen.

Euroopan Sveitsissä sijaitseva hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN kertoo tänään, vahvistavatko uudet havainnot viime vuoden mahdollisen vihjeen hiukkasen olemassaolosta. Kokeissa on mukana myös tutkimusryhmät Helsingin yliopistosta, Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Higgsin hiukkanen on hiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin viimeinen puuttuva palanen. Sitä etsitään Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimen avulla. LHC on maailman suurin tutkimuslaite: 27 kilometriä pitkä rengas, joka on sijoitettu tunneliin sata metriä maan alle.

LHC-kiihdytin törmäyttää protoneja yhteen suurella energialla, ja törmäyksissä voidaan tuottaa erilaisia alkeishiukkasia. LHC:n energian ja intensiteetin pitäisi olla riittävä tuottamaan Higgsin hiukkasen, jos se on olemassa. Viime vuonna törmäyttämiskokeet tuottivat mahdollisen signaalin hiukkasesta, mutta tulos ei ollut vielä riittävän vahva hiukkasen olemassaolon todistamiseksi.

Genevessä kello 10 Suomen aikaa alkavaa tiedotustilaisuutta voi seurata täältä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme