Mainos
Mainos

Tätä kaikkea on tapahtunut Tukholman saaristossa lokakuussa

Ruotsin puolustusvoimien perjantaina aloittamiin suuretsintöihin on julkisuudessa yhdistetty tietoja kahdestakin muusta venäläisaluksesta, joista toinen on pysytellyt alueella jo parin viikon ajan.

Lehtitietojen mukaan puolustusvoimat olisi tutkinut myös muun muassa silminnäkijähavaintoa sotilasalueella liikkuneesta henkilöstä.

STT kokosi operaatioon liittyvät viralliset tiedot ja siihen mediassa liitetyt havainnot:

Torstain ja perjantain välisenä yönä 1.–2.10.

Ruotsalainen sotilasvene törmää tunnistamattomaan esineeseen navigaatioharjoituksessaan Kanholmsfjärdenilla Tukholman saaristossa, kertoo Dagens Nyheter. Neljä sotilasta joutuu veden varaan. Alustavien tutkintatulosten mukaan vene törmäsi vedessä olleeseen valopoijuun. Tapaus tulee julkisuuteen vasta sukellusvenekohun takia.

Viikonloppuna 4.–5.10.

Venäläisomisteinen öljytankkeri NS Concord saapuu Tukholman saariston edustalle ja jää sinne kiertelemään.

Alusta aletaan myöhemmin sukellusvenekohun aikana epäillä sukellusveneen saattoalukseksi. Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja Markus Aarnio sanoo MTV Uutisille, että siihen käytetään yleensä pienempiä aluksia.

Maanantaina 13.10.

Tukholman saaristossa alkaa perjantaihin kestävä Ruotsin ja Hollannin yhteinen laivastoharjoitus. Siihen osallistuu muun muassa hollantilainen sukellusvene. 

Torstai-iltana 16.10.

Ruotsin signaalitiedustelu sieppaa venäläisellä hätäkanavalla käydyn venäjänkielisen radiokeskustelun, kertoo Svenska Dagbladet. Sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Perjantai-iltana 17.10.

Yksityishenkilö tekee Kanholmsfjärdenillä "vedenalaiseen toimintaan" liittyvän havainnon, josta hän ilmoittaa Ruotsin puolustusvoimille. Havainto arvioidaan luotettavaksi ja puolustusvoimat aloittaa parissa tunnissa suuroperaation alueella.

Ruotsin puolustusvoimat pitää operaatiosta lyhyen tiedotustilaisuuden, mutta ei kerro sen yksityiskohdista tai etsittävään kohteeseen liittyvistä todisteista. Vasta sunnuntaina kerrotaan, että silminnäkijä on myös kuvannut tapauksen. 

Perjantai-iltana 17.10.

Ruotsin signaalitiedustelu sieppaa salatun radiokeskustelun, joka paikannetaan etsintäalueen ja Venäjälle kuuluvan Kaliningradin väliseksi, kertoo Svenska Dagbladet.

Lauantaina 18.10.

DN: Toinen yksityishenkilö havaitsee saaristossa Korsön sotilasalueen lähellä mustiin puetun, reppuselkäisen miehen tutkimassa rantoja. Hän ottaa miehestä useita kuvia, lataa ne sosiaaliseen mediaan ja ilmoittaa havainnosta Ruotsin puolustusvoimille. Silminnäkijää kuulustellaan yöllä, ja havaintojen kohdetta aletaan ilmeisesti etsiä. 

Lauantai-iltana 18.10.

Ruotsin puolustusvoimat kertoo tiedotustilaisuudessa laajentavansa operaatiota. 

Lauantai-iltana 18.10.

Svenska Dagbladet julkaisee uutisensa siepatuista radioviesteistä sekä NS Concordin erikoisesta liikkumisesta. Alus lähtee liikkeelle kohti itää, mutta jää edelleen lähialueelle. Ruotsin puolustusvoimat ei kiistä eikä vahvista tietoja.

Sunnuntaina 19.10.

Huomiota herättää Suomenlahdella länteen, siis mahdollisesti kohti etsintäaluetta, liikkuva venäläinen tutkimusalus Professor Logatshev, jota käytetään merenpohjan tutkimiseen. Aluksen päämääräksi on sen AIS-tiedoissa merkitty Las Palmas. Aluksesta kertoo muun muassa norjalainen Dagbladet.

Professor Logatshevia näyttää seuraavan kaksi hollantilaista sotalaivaa, HNMLS Zeeland ja HNLMS Evertsen. Laivat olivat ilmeisesti osallistuneet ruotsalais-hollantilaiseen harjoitukseen Tukholmassa ja tulleet sieltä Tallinnan edustalle, josta ne kääntyivät kohti länttä.

Sunnuntai-iltana 19.10.

Ruotsin puolustusvoimat julkistaa yksityishenkilön ottaman valokuvan, joka esittää pintaan noussutta tuntematonta esinettä. Kontra-amiraali Anders Grenstad sanoi kuvan ottajan kertoneen, että esine näytti sukellusveneeltä.

Grenstadin mukaan puolustusvoimat pitää erittäin todennäköisenä, että alueella on ulkomaista vedenalaista toimintaa. Siitä on tehty kolme havaintoa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme