Mainos
Mainos

"Täydellistä typeryyttä" – nuoret sytyttelevät itseään tuleen nettivideoilla

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat varoittaneet huolestuttavasta videohaasteesta, jossa on loukkaantunut vakavasti jo useampia nuoria.

Kyseessä on niin sanottu tulihaaste eli fire challenge. Haasteeseen osallistuvien tulee kaataa päälleen jotain palavaa nestettä kuten alkoholia, sytyttää se palamaan ja videoida tempaus.

Tempun vaarallisuudesta huolimatta lukuisat teinit ovat intoutuneet sytyttelemään itseään tuleen lyhyitä nettivideoita varten.

Itsensä tuleen sytyttänyt poika: En ajatellut asiaa

Ensimmäinen tulihaastevideo nähtiin netissä jo noin pari vuotta sitten. Suurempaan tietoisuuteen haaste on kuitenkin noussut vasta viime aikoina aiheutettuaan useampia vakavia loukkaantumisia.

Muun muassa Kentuckyssä Lexingtonissa 15-vuotias poika sai alkukuusta pahoja palovammoja tulihaastetta yrittäessään, kertoo WKYT-uutiskanava.

– Kaadoin alkoholia päälle ja sytytin sen, jolloin se vain automaattisesti leimahti, nimettömänä pysyttelevä teini kertoi haasteeseen osallistumisestaan kanavalle.

Teini ei osannut antaa palokunnalle selitystä siitä, miksi oli päättänyt ottaa osaa haasteeseen.

– En tiedä, en oikeastaan ajatellut asiaa.

Kendallissa Floridassa sai vakavia palovammoja puolestaan 11-vuotias poika, kertoo paikalliskanava local10.com.

Paloviranomaisilta varoitus

Erityisen huolissaan ilmiöstä ovat palo-ja terveysviranomaiset. Muun muassa Coloradossa paloviranomaiset ovat päätyneet julkaisemaan varoituksen pelätessään yhä useamman nuoren tarttuvan haasteeseen.

– He katselevat jo näitä saitteja ja näkevät näitä videoita. Emme voi teeskennellä, että tätä ei tapahdu, Coloradon paloviranomaisia edustava Micki Trost kommentoi CBS Denverille.

Trost ei pelkää, että ilmiöstä varoittaminen nostaisi esiin päinvastaisen vaikutuksen ja rohkaisisi useampia kokeilemaan tulihaastetta.

– Vain, jos vanhemmat eivät puhu tästä lastensa kanssa, Trost totesi.

Lääkärit ovat puolestaan varoittaneet, että on turha kuvitella selviävänsä tempusta vammoitta.

"Ei järjissään oleva tee tuollaista"

Ilmiön voima näkyy ikävällä tavalla myös Twitterissä ja Facebookissa. Viime päivinä sosiaalisen median ovat kuitenkin vallanneet haasteen idioottimaisuutta ihmettelevät ihmiset.

– En tajunnut, että ihmiset voivat olla niin tyhmiä, että sytyttäisivät itsensä tuleen, Twitterissä kommentointiin.

– Kuinka monen ihmisen täytyy melkein kuolla, ennen kuin te lakkaatte sytyttämästä itseänne tuleen YouTube-katselijoiden takia?

– Tulihaaste on täydellistä typeryyttä. Te, joita on haastettu tähän, käskekää haastajianne kasvamaan aikuisiksi. OIKEAT AIKUISET vastustavat asioita, jotka vain satuttavat ihmisiä järjettömästi.

– Oikeasti, ei järjissään oleva ihminen tee/keksi tuollaista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme