Mainos
Mainos

Täysi sota uhkaa Sudanissa

Etelä-Sudan ja Sudan ovat lähellä ajautua täysimittaiseen sotaan, vaikka etelän itsenäistymisestä ei ole kulunut edes vuotta.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir sanoi tänään, että maan päätehtävä on vapauttaa eteläsudanilaiset heidän omalta hallitukseltaan.

Maat ovat viime päivinä käyneet taisteluita kiistellyllä raja-alueella, jolla sijaitsee runsaasti öljykenttiä. Etelä-Sudan raivostutti pohjoisen reilu viikko sitten, kun se valloitti Hegligin kaupungin. Etelä puolusti Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan joukkojen lähettämistä sillä, että he vain vastasivat pohjoisen ilma- ja maahyökkäyksiin.

YK ja Afrikan unioni ovat vaatineet Etelä-Sudania vetäytymään Hegligista, mutta samalla ne tuomitsivat myös pohjoisen hyökkäykset.

Hegligin ympärillä sijaitsee runsaasti öljykenttiä

Kovan linjan edustajat vallassa

Etelä-Sudan itsenäistyi viimein viime vuonna yli kaksikymmentä vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Afrikan unionin ja YK:n mukaan kovan linjan kannattajat ovat tällä hetkellä vallassa sekä pohjoisessa että etelässä, BBC kertoo.

Maiden välejä hiertää moni asia, kertoo BBC. Ne eivät ole pystyneet sopimaan hinnasta, joka etelän pitäisi maksaa saadakseen käyttää Sudanin öljyputkia omiin kuljetuksiinsa. Tämän lisäksi maat muun muassa riitelevät Abyein alueesta.

Pohjoisen mukaan etelä aseistaa sen alueella toimivia kapinallisjoukkoja, kun taas etelä esittää samanlaisia syytöksiä pohjoisesta. Kaiken lisäksi maat eivät ole edes pystyneet vahvistamaan niiden välisiä rajoja.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme