Mainos
Mainos

Teinipoika kertoo helvetillisistä vuosistaan Boko Haramin "hirviöiden" armoilla

Huhtikuun puolivälissä siepatut koulutytöt ovat herättäneet huolta ympäri maailmaa. Monet maat ovat luvanneet Nigerialle apua tyttöjen etsimisessä.

Nigeriassa toimii kuitenkin monia paikallisia vapaaehtoisryhmiä, jotka yrittävät saada tyttöjä pois sieppaajien käsistä. Vaatimattomin välinein varustetut ryhmät ovat onnistuneet pelastamaan jo useita heistä.

Viikko sieppaamisen jälkeen nigerialainen 15-vuotias koulupoika Baba Goni oli mukana etsimässä tyttöjä, kun hän näki kaksi heistä puiden alla kaksi todella huonossa kunnossa.

– He olivat tuskin tajuissaan, poika kertoo Daily Mailin mukaan.

– He eivät halunneet puhua meille miehille. Nostimme heidät autoon ja veimme poliisiasemalle. Tytöt vain pitivät toisistaan kiinni ja itkivät.

Tyttöjen kasvot olivat verisillä naarmuilla, kouluasut heidän päällään olivat vain likaisia riekaleita, heidän ranteensa olivat sidottu narulla. Tytöt oli raiskattu ja jätetty metsään kuolemaan.

Tytöt olivat noin tunnin ajomatkan päässä paikasta, josta Boko Haramin miehet sieppasivat heidät huhtikuun puolivälissä. Järjestö sieppasi yhteensä 276 16-18-vuotiasta tyttöä.

Gonin ryhmä on seurannut Boko Haramiin liittyviä johtolankoja ja yrittäneet löytää tyttöjä.

Goni kertoo kuulleensa kyläläisiltä, kuinka neljä tyttöä oli ammuttu pian sieppauksen jälkeen ”itsepäisinä ja yhteistyöhön kyvyttöminä”. Pieni kylä oli täysin voimaton Boko Haramin joukon edessä.

– .Kyläläiset ovat hyvin peloissaan. He eivät halua tulla ulos kodeistaan, Goni kertoo.

Kaksi karmeaa vuotta Boko Haramin käsissä

Boko Haram on surullinen tuttu järjestö Gonille.

Maanviljelijän poika vietti onnellisen lapsuuden vaatimattomssa oloissa.

Vuonna 2009 Boko Haram alkoi saada jalansijaa alueella. Järjestö julisti vihaansa kristinuskoa kohtaan ja pakotti muslimien ilmiantamaan kristittyjä naapureitaan. Ryöstelyt ja väkivalta lisääntyi, kun nuoria, toimettomia miehiä rekrytoitiin Boko Haramin riveihin. Nigerian armeija oli voimaton sen edessä.

– Eräänä yönä heräsin meteliin. Näin miehiä tulevan meidän kotiimme ja huutavan enolleni, joka nukkui lähellä vuodettani, Goni kertoo.

– Se oli lapsuuteni loppu, se oli kaiken loppu. Näin enoni verisen ruumiin. Miehet osoittivat minua aseella ja raahasivat autoonsa.

Gonia pidettiin Boko Haramin leirissä kahden vuoden ajan. Hän kuvaa aikaa helvetilliseksi.

Pojan mukaan monet Boko Haramin miehet asuivat naisten kanssa, mutta nämä olivat leirissä vapaaehtoisesti. Hän ei muista nähneensä siepattuja tyttöjä, mutta nuoria poikia siepattiin usein. Pojat työskentelivät leirissä ja heidät opetettiin käyttämään aseita.

– Pelkäsimme kaikki kuollaksemme ja teimme mitä käskettiin. Emme voineet ystävystyä kenenkään kanssa, sillä keneenkään ei oikein voinut luottaa, Goni kertoo.

– Teimme niin paljon töitä, että nukkuminen oli helppoa. En muista itkeneeni. Yö, jolloin setäni tapettiin, muutti tunteitani lopullisesti.

Uskonnollisia miehiä vai villejä hirviöitä?

Boko Haramin miehet rukoilivat islamin vaatimat viisi kertaa päivässä. He eivät käyttäneet alkoholia tai huumeita, mutta Goni näki heidän polttelevan marihuanaa.

– Tiedän, että he olivat alun perin uskonnollisia miehiä, mutta nyt näin heidät rikollisina. En ikinä ymmärtänyt mikä heitä ajoi. He olivat hirviöitä ja olin varma, että he ovat hulluja, Goni sanoo.

– He olivat villejä ja arvaamattomia ja suunnittelivat aina seuraavaa iskua. En halunnut olla yksi heistä.

Goni kertoo, kuinka he nukkuivat paljaalla maalla, sadekaudella puun suojassa.

– Pesimme vaatteitamme kun pystyimme. Lava-autot oli pysäköity lähelle, valmiina nopeaan lähtöön.

"Minun piti tappaa isäni"

Eräänä päivänä yksi Boko Haramin komentajista kertoi Gonille, että hänen luotettavuuttaan testataan.

Miehet määräsivät Gonin mukaansa. Määränpää oli Gonin koti, jossa pojan piti tappaa isänsä.

Goni kertoo päässeensä tilanteesta heittämällä ammusvyön maahan moottoripyörän selästä. Kun Boko Haramin miehet pysähtyivät, Goni juoksi kasvillisuuden sekaan. Miehet ampuivat häntä kohti, mutta eivät osuneet.

Ystävälliset kyläläiset piilottivat pojan. Goni pääsi myöhemmin tapaamaan perhettään ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

– En voinut jäädä kotiin, sillä perheeni oli vaarassa, Goni sanoo.

Boko Haram on luvannut pojan hengestä merkittävän palkkion. Myös muita sukulaisia on järjestön tappolistalla, joten perhe elää jatkuvassa pelossa.

Goni auttaa nykyään Nigerian hallitusta tunnistamaan Boko Haramin miehiä. Hän on joutunut kuitenkin todistamaan raakuuksia myös tällä puolella - sotilaat ampuivat erään hänen tunnistamansa miehen suoraan Gonin silmiensä edessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme