Mainos
Mainos

Teinipoika vertaili tähtikarttoja ja löysi kadonneen kaupungin – pian tukku uusia kaupunkilöytöjä?

Viisitoistavuotias kanadalaispoika on löytänyt kadoksissa olleen maya-intiaanien kylän. William Gadoury vertaili tähtikarttoja ja satelliittikuvia ja löysi uuden kylän Meksikon viidakosta. Teinipoika nimesi löydöksensä ”Mouth of Fire”, vapaasti suomennettuna ”Tulen suu”.

Löydös lähti elämään omaa elämäänsä, kun siitä kirjoitettiin verkkosivusto Redditissä. Tuhannet ihmiset kommentoivat pojan löytöä.

BBC:n mukaan mayojen elämä on kiinnostanut Gadourya lapsesta saakka. Gadouyrylla on hyvä mielikuvitus, ja hän mietti, voisivatko mayojen kaupungit jotenkin vastata heidän tähtikarttojaan? Poika alkoi analysoida pariakymmentä mayojen tähtikarttaa ja vertasi niitä Google Earth -kuviin. Ja tosiaan – 117 kylää osui kohdilleen tähtikartoissa, kirkkaimpien tähtien kohdalla oli suuria kaupunkeja.

Mutta sitten yhden tähtikartan kolmesta tähdestä vain kaksi osui kaupungin päälle. Yhden kohdalla oli vain tiheää metsää Meksikon rajalla.

Pian löydetään lisää kadonneita kaupunkeja?

Mutta koska Gadourylla oli hyvät suhteet Kanadan avaruushallintoon (CSA) – siellä hän oli aiemmin voittanut tietokilpailun – pystyi hän tilaamaan heiltä satelliittikuvia kyseisestä paikasta.

Poika pakkasi mukaansa löydöksensä sekä saamansa kuvat ja marssi New Brunswickin yliopistoon tapaamaan asiantuntija Armand Larocqueta. LaRocque tutki kuvia ja varmisti löydön: 15-vuotias poika oli todellakin löytänyt kadonneen kaupungin, johon kuului yli 30 rakennusta ja 86-metrinen pyramidi.

CSA on ylistänyt teinin löytöä ja palkinnut tämän myös kunniamitalilla. Löydös myös julkaistaan pian tieteellisessä julkaisussa; ja on mahdollista, että hänen metodiaan tullaan käyttämään hyväksi etsittäessä muita kadonneita maya-intiaanien kaupunkeja. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme