Mainos
Mainos

Terroristit hämäävät verkkoa tarkkailevia poliiseja – tavallisia kännyköitä laatikoittain

Pariisin marraskuisten terrori-iskujen takana olleet henkilöt eivät vältelleet viranomaisia hyödyntämällä salattuja viestikanavia, vaan turvautuivat keskinäisessä yhteydenpidossa tavallisiin puheluihin ja tekstiviesteihin. 

Uudet tiedot päätyivät julkisuuteen, kun The New York Times uutisoi Ranskan terrorisminvastaisen poliisin 55-sivuisesta selvityksestä, joka avaa Pariisin marraskuisiin tapahtumiin liittyviä tutkimuksia.

Raportti kertoo, miten terroristit turvautuivat iskuja valmistellessaan tavallisiin matkapuhelimiin, jotka hylättiin säännönmukaisesti vain muutama tunti tai päivä sen jälkeen, kun puhelin ja liittymä oli otettu käyttöön. Tekijät olivat varautuneet hankkimalla ”kertakäyttöisiä” puhelimia laatikoittain.

Useat iskun aikana käytetyt puhelimet aktivoitiin poliisin tietojen mukaan vain minuutteja ennen iskujen alkua. Iskujen aikana terroristit pitivät toisiinsa yhteyttä myös uhreiltaan keräämillä matkapuhelimilla.

Roskiksesta löytyneestä puhelimesta vain yksi soitto

Marraskuussa Stade de France -areenan portilla itsensä räjäyttänyt 20-vuotias Bilal Hadfi tallentui turvakameraan vain hetkiä ennen stadionilla tapahtunutta pommi-iskua. Turvakamerakuva näytti miehen puhuvan puhelimeen, joka oli teletunnistetietojen mukaan otettu käyttöön alle tunti ennen itsemurhaiskua.

Tutkijat löysivät Bataclan-teatterin ulkopuolella sijaitsevasta roskakorista Samsung-merkkisen matkapuhelimen, jonka epäillään kuuluvan yhdelle iskuun osallistuneista henkilöistä. Puhelimessa oli belgialainen SIM-kortti, joka oli ollut käytössä vain yhden päivän ennen iskua. Puhelimesta oltiin oltu yhteydessä ainoastaan yhteen, tuntemattomaksi jääneen henkilön numeroon Belgiassa.

Kun Ranskan poliisi keräsi lisää tietoja Pariisin hyökkääjien liikkeistä, ”kertakäyttöpuhelimia” ja viitteitä tarkkaan harkitusta viestintästrategiasta paljastui lisää. Useita käyttämättömiä matkapuhelimia löydettiin muun muassa tekijöiden vuokraamista asunnoista.

Yhdestäkään poliisin haltuun päätyneestä puhelimesta ei löydetty merkkejä siitä, että puhelimilla olisi lähetetty sähköposteja tai pikaviestejä. Arvioiden mukaan se voi olla merkki siitä, että iskujen takana olleet henkilöt olivat tietoisia siitä, että viranomaiset valvovat näitä viestintäkanavia tarkasti.

Terroristit näyttävät lopettaneen internetin käytön täysin

Ranskan poliisi ei ole löytänyt tutkimuksissaan myöskään mitään merkkejä siitä, että Pariisin iskuihin osallistuneet terroristit olisivat hyödyntäneet keskinäisessä viestinnässään salausta.

Sen sijaan, että tekijät olisivat turvautuneet salattuihin viestintäkanaviin – mikä olisi mahdollisesti herättänyt verkkoliikennettä tarkkailevien viranomaisten huomion – he näyttivät lopettaneen internetin käytön täysin.

Muun muassa Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on yritetty ajaa läpi lakeja, jotka tekisivät salaussovelluksista ja -työkaluista laittomia, ellei niihin ohjelmoida ”takaovia”, jotka mahdollistaisivat viranomaisten pääsyn käsiksi esimerkiksi matkapuhelimessa tai tietokoneella olevaan salattuun dataan.

Lakiehdotuksia on perusteltu muun muassa terrorismin uhalla sekä sillä, että terroristit voivat hyödyntää esimerkiksi salaustekniikalla suojattuja pikaviestimiä terroritekojen suunnitteluun.

Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan tällaiset lait kuitenkin heikentäisivät merkittävästi kaikkien käyttäjien tietoturvaa. Myös uudet tiedot Pariisin iskuista osoittavat, että salauksen hyödyntäminen ei ehkä ole terroristeille yhtä tärkeää kuin on luultu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme