Mainos

Terveysasiantuntijat vaativat YK:ta siirtymään kohti huumeiden laillistamista

Kansainvälinen komitea terveysasiantuntijoita vaatii huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista, kertoo The Guardian. Heidän mielestään nykyinen lainsäädäntö on epäonnistunut huumeiden käytön hillitsemisessä, aiheuttanut kärsimystä ja osaltaan vaikuttanut myös veriteitse leviävien tautien leviämiseen.

Komitean mukaan huumeiden käytön kriminalisointi eli siitä rankaiseminen on johtanut väkivaltaan, kuolemiin, sairauksien leviämiseen sekä haittaan terveydelle ja ihmisoikeuksille.

Komitean ovat perustaneet lääketieteen aikakauslehti The Lancet sekä John Hopkinsin yliopisto Yhdysvalloissa.

Raportti julkaistiin hieman ennen YK:n huumausaineyleiskokous UNGASS:ia, jossa pohditaan myös YK-jäsenmaiden tulevaa huumausainepolitiikkaa. Raportti vaatii täyttä muutosta nykyään vallalla olevaan huumepolitiikkaan.

Nykyinen lainsäädäntö ei toimi

Asiantuntijat ilmoittavat The Lancetissa julkaistussa raportissaan, että nykyinen huumausainelainsäädäntö on epäonnistunut huumeiden käytön hillitsemisessä, aiheuttanut kärsimystä ja osaltaan vaikuttanut veriteitse leviävien tautien epidemiaan.

– Huumeiden käytön, hallussapidon, tuotannon ja salakuljetuksen kieltäminen on ollut kansallisten lakiemme perusta, mutta tämä politiikka on perustunut sellaisille käsityksille huumeiden käytöstä ja riippuvuudesta, joilla ei ole tieteellistä perustaa, toteaa yksi komitean jäsenistä, tohtori Chris Beyrer The Guardianille.

– On aika pohtia uudelleen lähestymistapaamme globaaliin huumepolitiikkaan, ja asettaa tieteelliset todisteet ja julkinen terveys huumepolitiikkaa koskevan keskustelun keskiöön, hän jatkaa.

Komitea ehdottaa muun muassa YK:ta lopettamaan väkivallattomien ja pienimuotoisten huumerikosten rankaisemisen, siirtymään kohti laillisia, säänneltyjä huumemarkkinoita sekä varmistamaan puhtaiden pistovälineiden saatavuuden ja lopettamaan huumeviljelmien myrkyttämisen.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot