Mainos
Mainos

Tiedelehti: Ydinsodan vaara kasvanut

Vahingossa syttyvän ydinsodan vaara on kasvanut viime aikoina. Näin arvioi arvostettu yhdysvaltalainen lääketieteen aikakauslehti New England Journal of Medicine tuoreessa numerossaan.

Lehti kiinnittää huomiota siihen, että kylmän sodan päättymisestä huolimatta Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseet ovat yhä jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Tämä hälytystila yhdessä Venäjän ikääntyvien valvontajärjestelmien kanssa kasvattaa ydinsodan vaaraa.

-Molempien maiden virallinen kanta on se, että Venäjän valvonta on yhä toimintakunnossa. Kehotan epäilemään tällaista näkemystä, kirjoittaa Bruce Blair, yksi selvityksen tekijöistä.

Venäläisen sukellusveneen erehdyksessä käynnistämä ydinisku tappaisi lehden mukaan heti 6,8 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa, ja miljoonat muut altistuisivat säteilylle. Nopeaan vastaiskuun perustuva puolustusjärjestelmä täydentäisi maailmanhistorian suurimman katastrofin.

Selvityksen mukaan nopeiden ydiniskujen ohjelmointia ei ole eliminoitu, vaikka Venäjä ja Yhdysvallat sopivat vuonna 1994, etteivät ne suuntaa ydinkärkiään toistensa kohteisiin. Lehti kertoo lisäksi, että Yhdysvalloissa ydinohjelmiin osallistuneista sotilashenkilöistä kaikkiaan yli 27 000 on jouduttu siirtämään pois tehtävistään päihde- tai huumeongelmien takia. Selvityksen ydinsodan uhkista New England Journal of Medicine -lehdelle on tehnyt yhdysvaltalaisryhmä nimeltä Sosiaalisen vastuun lääkärit. Se on vuonna 1985 Nobelin rauhanpalkinnon saaneen kansainvälisen Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestön Yhdysvaltain alajaos.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme