Mainos
Mainos

Tiedemiehet: Aukko universumin syntyteoriassa lähellä ratkaisua

Tiedemaailma uskoo olevansa yhä lähempänä hiukkasfysiikan - ja maailmankaikkeuden synnyn perimmäistä tietoa.

Hiukkastutkijat sanovat, että he ovat löytäneet viitteitä bosonin olemassaolosta mutta eivät vielä uskalla lausua, että se olisi löytynyt.

Jos skottifyysikko Peter Higgsin mukaan nimetty hiukkanen muuttuu teoriasta todeksi, sen pitäisi selvittää, miksi joillakin hiukkasilla on massa ja joillakin ei. Siitä pääsemme alkuräjähdykseen, siihen mistä koko maailmankaikkeus on saanut alkunsa.

Tiedemaailma uskoo nyt, että jo ensi vuoden loppuun mennessä mysteeri on ratkaistu.

Mutta mitä tämä uusi, koko universumin syntyä selittävä ja orastava tieto oikein tarkoittaa?

– Arki ei muutu tästä miksikään. Kyse on siitä, että keräämme tietoa aineen synnystä ja maailmankaikkeuden synnystä. Yritämme ymmärtää hiukkasia, joista koostumme, sanoo fyysikko Malcolm Fairbairn.

Eli me kannamme edelleenkin maitoa ja makkaraa kaupasta kotiin ja elämme entiseen malliin. Ehkä muutaman tuhannen vuoden päästä selviää, mitä me teemme tiedolla Higgsin bosonista. Sitä paitsi teoriaa on edelleenkin testattava ja varmistettava, onko Higgsin bosoni totta. Jos ei, hiukkasfysiikan standardimallin puutteisiin pitää etsiä toinen ratkaisu.

(MTV3 - STT)

Katso Risto Puolimatkan juttu (Kymmenen uutiset 13.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme