Mainos
Mainos

Tiedemiehet löysivät merkkejä gravitaatioaalloista

Kansainvälinen tutkimusryhmä on ensimmäistä kertaa löytänyt merkkejä gravitaatioaalloista.

Suhteellisuusteorian isänä tunnettu fyysikko Albert Einstein esitti teorian gravitaatioaalloista jo vuosisata sitten, mutta tähän asti niitä ei ole pystytty todentamaan. Havaintoa pidetään tiedepiireissä erittäin merkittävänä.

Gravitaatio- eli painovoima-aallot ovat avaruuden värähtelyä, jota suuren massan omaavat kappaleet tuottavat. Aallot etenevät avaruudessa valon nopeudella ja niiden havaitseminen on erittäin vaikeaa, sillä ne aiheuttavat vain heikkoa värinää avaruudessa.

Gravitaatioaaltoja etsitään suurimassaisista kappaleista, kuten mustista aukoista tai suurista tähdistä, koska niiden aallot ovat helpommin havaittavissa. 

Suurimassaiset kappaleet aiheuttavat avaruudessa siis saman kaltaista väreilyä, jota veteen heitetty kivi aiheuttaa vedenpinnassa.  

Gravitaatioaaltojen olemassaolo on ollut laskettavissa tähänkin asti, mutta niitä ei ole pystytty havaitsemaan. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot