Mainos
Mainos

Tiedemies hermostui lääketieteen Nobelista

Lääketieteen Nobel-palkinto aiheuttaa kohua tiedemaailmassa. Amerikkalaistutkija vaatii kunniaa itselleen magneettikuvaukseen liittyvistä ensimmäisistä löydöistä.

Yhdysvaltalainen tiedemies syyttää lääketieteen Nobel-palkinnon jakajia historian vääristelemisestä.

Raymond Damadian on sitä mieltä, että amerikkalaiselle Paul Lauterburille ja britannilaiselle Peter Mansfielfille luovutettu palkinto olisi kuulunut myös hänelle. Lauterbur ja Mansfield saivat Nobel-palkinnon ansioistaan magneettikuvauksen kehittäjinä.

Damadian varasi The New York Times ja The Washington Post -sanomalehdistä kalliit mainokset tuodakseen oman osuutensa julki. Damadian käytti ilmoituksiin noin 200 000 dollaria.

Tukea myös muilta tieteentekijöiltä

Ilmoituksissa Damadian kertoo tehneensä ensimmäiset merkittävät magneettikuvaukseen liittyvät löydöt. Hän oli hankkinut tuekseen myös muiden tieteentekijöiden lausuntoja.

Magneettikuvaus on mahdollistanut mm. syövän löytymisen aikaisessa vaiheessa. Damadian teki vuonna 1970 ensimmäiset löydöt, jotka johtivat magneettikuvauksen kehittymiseen.

Nobel-säätiö antoi lääketieteen palkinnon maanantaina Lauterburille ja Mansfieldille mainitsematta Damadiania lainkaan.

(MTV3-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme