Mainos
Mainos

Tiedemiesten läpimurto: Saivat keitetyn munan löysäksi – apua myös syöpähoitoihin

Tiedemiehet ovat selvittäneet, miten keitetyn kananmunan voi palauttaa takaisin löysäksi, kirjoittaa CNBC.

Temppu voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta se voi parhaimmassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi maailmanmenoon. Tiedemiesten mukaan saavutus voi leikata dramaattisesti esimerkiksi syöpähoitojen ja ruuantuotannon kuluja.

Munan valkuainen on läpinäkyvä, kunnes kananmuna on keitetty. Valkuaisissa on tunnetusti paljon proteiinia, ja kun ne keittyvät, proteiinit leviävät ja lopulta tiivistyvät tiukemmaksi rakenteeksi. Sen vuoksi valkuainen muuttuu keitettäessä läpinäkyvästä ja limaisesta valkoiseksi ja kumiseksi.

Kalifornian Irvinen ja Australian Flindersin yliopistojen tutkijat kehittivät menetelmän, jolla tiiviissä ryhmässä olevat proteiinit saadaan erotettua. Näin ne saavat mahdollisuuden järjestäytyä uudelleen ja palautua alkuperäiseen rakenteeseen.

Tutkijatiimi havainnollisti menetelmää käyttäen kananmunaa. Laboratoriokokeita tehdään kuitenkin kaikenlaisilla proteiineilla, ja tutkimuksiin käytetään paljon aikaa.

Uuden menetelmän sanotaan vievän minuutteja.

Mahdollisuuksia syöpähoitoihin

– En osaa ennakoida, kuinka paljon rahaa tämä säästää, mutta voin sanoa, että se säästää paljon aikaa. Ja aika on rahaa, Kalifornian yliopiston professori Gregory Weiss kertoi CNBC:lle.

Weiss suhtautuu erityisen intohimoisesti syövän hoidon edistämiseen. Yhdessä hoitomuodossa syöpäsolujen proteiineihin kiinnitetään vasta-aineita, jotka auttavat immuunijärjestelmää tuhoamaan syöpäsoluja.

Vasta-aineproteiinien valmistaminen laboratoriossa vie aikaa ja rahaa. Weissin mukaan hänen tutkijatiiminsä menetelmällä vasta-aineita voidaan tuottaa paljon lyhyemmässä ajassa ja huomattavasti halvemmalla.

Menetelmällä voi olla myös vaikutusta bioteknologiaan ja ruuanvalmistusprosesseihin, kuten esimerkiksi juuston valmistamiseen.

UCI (Kalifornian Irvinen yliopisto) on hakenut työlleen patenttia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme