Mainos
Mainos

Tiedemiesten uusi verikoe: Paljastaa kehon todellisen iän ja piilevän Alzheimerin

Tiedemiehet ovat kehittäneet verikokeen, jonka avulla pystytään arvioimaan sitä, kuinka nopeasti keho ikääntyy, kertoo Independent.

Verikoe mittaa tiettyjen geenien aktiivisuutta, joka antaa tutkijoiden mukaan tarkkaa tietoa ihmisen ”biologisesta iästä.” Ihmisen keho voi olla joko nuorempi tai vanhempi kuin mihin hänen varsinainen ikänsä viittaisi.

– Käytämme syntymävuotta lukuisten asioiden määrittelyyn vakuutusten saatavuudesta siihen, mitä lääketieteellisiä toimenpiteitä potilaalle voidaan tehdä, kertoo King’s Collegen lääketieteen professori James Timmons  Independentille.

– Suurin osa ihmisistä hyväksyy, etteivät kaikki 60-vuotiaat ole samanlaisia, mutta aiemmin biologista ikää ei ole voitu todentaa mitenkään. 

Kokeen avulla pystytään myös erottelemaan terveet henkilöt niistä, jotka sairastavat Alzheimerin tautia ja sitä voitaisiin käyttää myös tunnistamaan ne, joiden sairaus on niin varhaisessa vaiheessa, etteivät oireet vielä näy.

Lisäksi tulokset auttavat arvioimaan, onko elin tarpeeksi hyväkuntoinen käytettäväksi elinsiirtoon.

– Munuaissiirrossa käytetään yhä enemmän aiempaa vanhempia elimiä ja mitä vanhempi luovuttaja on, sitä todennäköisemmin siirto epäonnistuu. Elinluovutusten kannalta olisi arvokasta tietää elimen biologinen ikä, Timmons selittää.

Tutkimus julkaistiin Genome Biology -lehdessä. Se toteutettiin arvioimalla geenien aktiivisuustasoa tutkimalla RNA:ta terveiden 65- ja 70-vuotiaiden verestä.

Geenien korkea aktiivisuus ennusti parempaa kognitiivista terveyttä ja munuaisten toimintaa ja sitä voidaan käyttää biologisen iän mittarina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme