Mainos
Mainos

"Tikittävä aikapommi" – Tällainen oli papin kurkun auki viiltänyt 19-vuotias Isis-murhaaja

Toinen Pohjois-Ranskassa tiistaina kirkkoon hyökänneistä ja papin surmanneista miehistä oli paikallisten mukaan ”tikittävä aikapommi” ja vaikutti kärsivän mielenterveysongelmista. Algerialaissyntyinen 19-vuotias oli myös poliisin vanha tuttu ja elektronisessa valvonnassa.

Toinen Ranskassa tiistaina kirkkoon iskeneistä miehistä on tunnistettu. Hän on 19-vuotias Adel Kermiche, joka on ollut jo aiemmin poliisin tarkkailussa. 

Kermichen kerrotaan radikalisoituneen tammikuussa 2015 tapahtuneen Charlie Hebdon iskun jälkeen. Kermiche pidätettiin kaksi kertaa viime vuoden aikana ja hän oli vielä kirkkoiskun aikaan valvonnassa elektronisen jalkapannan avulla.

Mies oli pantavankeudessa iskun aikaan

Kermiche herätti viranomaisten huomion ensimmäisen kerran, kun hän yritti avustaa toista kotikylänsä nuorta liittymään terroristijärjestö Isisiin.

Mies pyrki matkustamaan Syyriaan myös itse. Kaksi yritystä päätyivät kuitenkin pidätyksiin, joista ensimmäinen tapahtui Münchenissa sen jälkeen kun mies oli yrittänyt käyttää veljensä passia.

Toisella kerralla mies lähetettiin Turkista Geneveen, missä hän sai syytteen terrorismiyhteyksistä.

Syyttävät vastustivat vapautumista

Kermiche palautettiin Ranskaan, missä hän oli vankeudessa 10 kuukauden ajan.

Hän vapautui tämän vuoden maaliskuussa syyttäjien vastustuksesta huolimatta.

Vapautumisen ehtona oli, että Kermiche käyttäisi sähköistä valvontapantaa ja pysyttelisi kotonaan Saint-Etienne-du-Rouvrayssa arkiaamupäiviä lukuun ottamatta. 

Sanomalehti Le Monde on julkaissut osia Kermichen oikeudenkäyntiasiakirjoista. Niiden mukaan mies kärsi mielenterveysongelmista, joiden vuoksi hän joutui käymään säännöllisesti hoidossa.

Asiakirjojen mukaan Kermiche oli myös kertonut tuomarille katuvansa yrityksiään pyrkiä Syyriaan. 

– Tahdon päästä takaisin kiinni elämääni, nähdä ystäviäni, mennä naimisiin, hänen kerrotaan sanoneen viranomaisille.

Isis väittää miehiä järjestön sotilaiksi

Kermiche ja toinen, toistaiseksi tunnistamaton mies hyökkäsivät kirkkoon Saint-Etienne-du-Rouvrayssa, Rouenin kaupungin lähiössä aamujumalanpalveluksen aikana tiistaina.

Miehet ottivat viisi panttivankia ja surmasivat paikalla olleen 86-vuotiaan papin viiltämällä tämän kurkun auki. Lisäksi toinenkin panttivangeista sai välikohtauksessa pahoja vammoja.

Paikalta paenneet ihmiset hälyttivät paikalle poliisit. Paikalle lähetettiin panttivankitilanteisiin erikoistunut ryhmä. Hyökkääjät käyttivät kolmea panttivangeista ihmiskilpinä, jotta poliisit eivät tulisi sisälle kirkkoon.

Kun panttivangit lopulta vapautettiin, hyökkääjät seurasivat heitä kirkon ulkopuolelle. Miehet kuolivat poliisin luoteihin.

Terroristijärjestö Isis on väittänyt, että iskun tekijät olivat järjestön ”sotilaita”.

"Hän oli hullu"

Saint-Etienne-du-Rouvrayn asukkaat ovat kuvailleet Kermichea ranskalaislehdistölle iskun jälkeen.

– Jokainen tietää, että poika oli tikittävä aikapommi, Foued-nimellä esiintynyt paikallinen kertoi Le Parisien -lehden haastattelussa.

Toinen Kermichen naapureista kertoi Le Figarolle, että mies vaikutti kärsivän mielenterveysongelmista.

– Hän oli hullu, hän puhui itsekseen, henkilö kuvaili miestä.

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Kermichen entiset koulukaverit kuvailivat hänen olleen "altis vaikutuksille" ja huono koulussa.

– En ollut yllättynyt. Hän puhui siitä kaiken aikaa. Hän puhui Islamista ja tällaisista asioista, joita hän aikoi tehdä. Hän puhui Koraanista ja Mekasta ja hän kertoi minulle aikovansa hyökätä kirkkoon, eräs miehen tuntenut nuori kertoi RTL-radiokanavan haastattelussa kuultuaan iskusta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme