Mainos
Mainos

Titanissa valtava metaanijärvi?

Avaruusluotain Cassinin välittämät tutkakuvat antavat aiheen olettaa, että Saturnuksen Titan-kuussa on valtava kaasujärvi. Titanilla on oma kaasukehä ja sen pinnalla on 180 astetta pakkasta.

Saturnuksen Titan-kuussa saattaa olla valtava metaanin tai etaanin täyttämä järvi. Ilmatieteen laitoksen mukaan Titania kiertävän Cassini-luotaimen välittämissä tutkakuvissa näkyy useita tummia ja aivan tasaisia alueita. Tutkijoiden mukaan läheltä Titanin pohjoisnapaa löytyneiden alueiden muodostus viittaa siihen, että ne koostuvat nesteestä.

Jos kyseessä on järvi, se on suurempi kuin yksikään maapallon järvistä. Oletetun järven pituus on noin tuhat kilometriä.

Titan on Saturnuksen suurin kuu. Sen halkaisija on yli 5000 kilometriä ja se on aurinkokunnan ainoa kuu, jolla on kaasukehä. Titanin pinnalla on hyytävän kylmää, pakkasta on noin 180 astetta.

Titan kiinnostaa tutkijoita sen vuoksi, että sen uskotaan muistuttavan jonkin verran maata miljardeja vuosia sitten.

Cassini on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja Euroopan avaruushallinnon Esan yhteinen luotain.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme