Mainos
Mainos

"Todellisuus pahempi kuin kohutuissa raporteissa": Naurun pidätyskeskuksien ex-työntekijät vaativat keskusten sulkemista

Yli sata Naurun ja Manuksen pidätyskeskuksien entistä työntekijää on allekirjoittanut kirjeen, jossa vaaditaan keskuksien asukkaiden siirtämistä Australiaan.

Asiasta kertovan Guardianin mukaan kirjeessä vaaditaan muun muassa myös, että Australia tekisi enemmän töitä Aasian ja Tyynenmeren alueiden kanssa luodakseen oikeudenmukaisuuteen ja vastuullisuuteen perustuvan ratkaisun turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseksi.

Entiset työntekijät esittivät vaatimuksensa sen jälkeen, kun Guardian julkaisi viime viikolla sille vuodettuja dokumentteja keskuksien huonoista oloista.

Vuodetut Nauru-dokumentit kuvailivat muun muassa keskuksien asukkaisiin kohdistuvia laiminlyöntejä ja rikoksia sekä turvapaikanhakijoiden itsetuhoista käytöstä. Dokumentit paljastavat yli 2000 tapausta kahden vuoden ajalta. Laiminlyönnin ja rikokset liittyvät muun muassa pahoinpitelyihin ja raiskauksiin. Suuri osa uhreista on dokumenttien mukaan lapsia.

Työntekijät: Enempää todisteita ei tarvita 

Dokumenttien julkaisun jälkeen Australian hallitusta on painostettu aiempaa enemmän sulkemaan pidätyskeskukset. Viime viikolla yli 20 entistä Pelastakaa lapset -järjestön työntekijää puhui julkisesti pidätyskeskuksia vastaan. Järjestön työntekijöiden mukaan ihmiset eivät ole turvassa keskuksissa, eivätkä keskuksien olot ole muuttuneet vaatimuksista huolimatta. Heidän mukaansa olemassa on jo tarpeeksi todisteita laiminlyönneistä, ja viimeistään nyt Australian hallituksen olisi otettava vastuu ja siirrettävä asukkaat pois keskuksista. 

Erään keskuksessa työskennelleen psykologin mukaan todellisuus on jopa pahempi kuin mitä vuodetut raportit paljastivat.

Lisäksi Australiassa useat maahanmuuton asiantuntijat ja virkamiehet sekä akateemikot ja uskonnolliset johtajat ovat vaatineet maan hallitusta sulkemaan turvapaikanhakijoiden pidätyskeskukset.

Yli 1800 akateemikkoa Australian yliopistoista on allekirjoittanut maan pääministeri Malcolm Turnbullille ja parlamentille suunnatun avoimen kirjeen. Kirjeessä vaaditaan muun muassa pakolaisia kuljettavien laivojen käännyttämisien lopettamista.

Australian maahanmuuttoministeri Peter Dutton on vähätellyt raportteja ja syyttänyt turvapaikanhakijoita valehtelusta.

   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme