Mainos
Mainos

Toimittajat: Ukrainan rajalla Venäjän sotilasajoneuvoja rauhanturvatunnuksin

Ukrainan rajan lähellä on Venäjän armeijan ajoneuvoja, joissa on rauhanturvajoukkojen merkit, kertovat useat alueella työskentelevät toimittajat Twitterissä. Asiasta kertoi Suomessa muun muassa Ilta-Sanomat.  

Financial Timesin, New York Timesin ja Telegraphin toimittajat tviittasivat nähneensä saattueen Venäjän armeijan kilvin varustettuja panssariajoneuvoja sekä armeijan ajoneuvoja, joissa oli rauhanturvajoukkojen tarrat.  

-Massiivinen saattue panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja, joilla on Venäjän liput, joillakin myös rauhanturvajoukkojen, ajaa humanitaarisen avun saattueen ohi kohti Donetskia, tviittasi Telegraphin toimittaja Roland Oliphant eilen illalla. Hän tviittasi myös kuvan näkemästään.  

Länsimaat ovat epäilleet, että Venäjä voisi käyttää rauhanturvaoperaatiota keinona tunkeutua Ukrainan rajojen sisäpuolelle.  

Silminnäkijöinä jo aiemmin  

Perjantain vastaisena yönä brittilehdet Guardian ja Telegraph kertoivat, että joukko Venäjän armeijan panssaroituja ajoneuvoja olisi ylittänyt Ukrainan rajan. Tämäkin tieto perustui rajaseudulla olevien toimittajien havaintoihin. Myöhemmin rajanylityksen vahvisti sotilasliitto Nato.  

Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n mukaan länsimaisten toimittajien näkemät joukot ja kalusto kuuluivat rajavartiostolle.  

Ukraina kertoi eilen, että sen rajan ylittäneet venäläiset ajoneuvot havaittiin heti ja osa niistä tuhottiin tykeillä. Venäjän tiedustelupalvelu tyrmäsi väitteen ja sanoi sitä "jonkinlaiseksi fantasiaksi."  

Ulkoministerit koolle  

Ukrainan mukaan sen joukot joutuivat eilen illalla rajan yli ammutun kiivaan kranaattitulen kohteiksi. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan taistelut rajan lähellä olivat illalla kiivaita.  

Useat länsimaat ja EU vaativat illalla Ukrainaa ja Venäjää heti heti neuvottelupöytään tilanteen liennyttämiseksi. Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkin kerrottiinkin myöhemmin tapaavan sunnuntaina venäläiskollegansa Sergei Lavrovin Berliinissä. Paikalla ovat myös Saksan ja Ranskan ulkoministerit.  

Yhdysvallat vaati yöllä Suomen aikaa antamassaan lausunnossa, että Venäjää lopettaa Ukrainan joukkojen tulittamisen. Maan turvallisuusneuvoston mukaan Venäjän toimet Ukrainassa ovat vihamielisiä ja provokatiivisia.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme