Mainos
Mainos

Toimitusjohtaja lapsityövoimasotkusta: Stora Enson viestintä epäonnistui

Toimitusjohtaja Jouko Karvinen myöntää metsäyhtiö Stora Enson viestinnän epäonnistuneen yhtiötä ravistelleessa lapsityövoimakohussa.

– Kannan siitä toimitusjohtajan vastuun. Vaikka olemme jatkuvassa yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa keskusteltu hyvin avoimesti näistä asioista, niin nyt on toki selvää, että siinä olemme epäonnistuneet, Karvinen kertoi MTV Uutisille.

Stora Enso myönsi tänään, että sen pakistanilaisen yhteisyrityksen alihankkijalla on ollut lapsityövoimaa keräämässä jätepaperia. Karvisen mukaan ratkaisuna ei voi olla kaikkien alihankintasopimusten päättäminen tiedon paljastuttua.

– Se että lyhytnäköisesti ja median paineessa irtisanottaisiin kaikki alihankkijat, joissa on joku riski, olisi mielestäni väärin, koska silloin ne lapset, jotka siinä arvoketjussa ovat, niiden asema olisi siellä huonompi. Jos vain luovumme ja lopetamme, niin se on vahingollista, Karvinen jatkoi.

Karvisen mukaan tieto lapsityövoiman käytöstä tuli jo loppukesällä 2012, ennen toukokuussa 2013 tehtyä investointipäätöstä Pakistaniin.

– Ehtona investoinnin eteenpäin viemiselle myöskin päätettiin tämän paikallisen vastuuorganisaation rakentamisesta ja hyvin selkeistä toimenpiteistä, joita on nyt toteutettu.

Lapsityövoiman kitkeminen vaatii vuosien kärsivällisyyttä Pakistanin kaltaisissa oloissa. Ensin on ymmärrettävä, missä olosuhteissa työskennellään ja sen jälkeen aletaan kouluttaa ensimmäistä alihankkijaporrasta ja tehdään niiden kanssa sitovat sopimukset siitä, ettei lapsityövoimaa saa olla.

– Jos sellaiseen sopimukseen ei päästä, niin silloin sellainen alihankkija poistetaan ja niitä on aika monta jo poistettukin, Karvinen jatkaa.

Alihankkijajärjestelmä on Karvisen mukaan kuitenkin monikerroksinen, minkä takia ongelman ratkaiseminen vie ”vuosia ja vuosia”.

– Minulle on tosi tärkeätä se, että meidän ja minunkin epäonnistuminen viestinnässä ei saa vahingoittaa sitä itsessään hyvää investointia, joka ei pelkästään liiketalousmielessä vaan myös Pakistanin ruokaturvallisuuden ja sen yhteisön kannalta hyvä asia. Jos emme ole Pakistanissa, niin ne hyvät asiat jota teemme siellä, ne eivät toteudu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme