Mainos
Mainos

Toisinajattelija ammuttiin Moskovassa - USA tuomitsee murhan

Venäläinen oppositiopoliitikko ja entinen varapääministeri Boris Nemtsov on ammuttu kuoliaaksi Moskovassa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän hallitus on vahvistanut tiedotteessa, että Nemtsovia ammuttiin neljästi kaupungin keskustassa. Myös Moskovan poliisi on vahvistanut surman, joka tapahtui myöhään perjantaina paikallista aikaa.

Venäläisen RT-kanavan mukaan viranomainen sanoi Interfaxille, että valkoinen ajoneuvo lähestyi Nemtsovia, autosta ammuttiin ja auto pakeni paikalta. Venäjän tutkintaviranomaisen mukaan tuntematon henkilö ampui Nemtsovia vähintään 7-8 kertaa.

Poliisin tiedottajan mukaan Nemtsov oli liikkeellä ukrainalaisen naisen kanssa. Poliisi on keskustellut surmasta naisen kanssa.

Nemtsovin kollega vahvisti niin ikään RT-kanavan mukaan surman.

– Valitettavasti katson juuri Nemtsovin ruumista sillalla. Näen ruumiin ja paljon poliiseja, Ilja Jashin sanoi Ria Novostille RT-kanavan mukaan.

Nemtsov oli kuollessaan 55-vuotias. Hän kuului Venäjän opposition näkyvimpiin hahmoihin ja presidentti Vladimir Putinin äänekkäisiin kritisoijiin. Hänet surmattiin vain päivä ennen Vesna-opposition joukkokokoontumista Moskovassa.

Oppositiojohtaja: Nemtsov oli totuuden taistelija

Oppositiojohtaja Mihail Kasjanov sanoi toimittajille surmapaikalla, että Nemtsov pystyttiin ampumaan Kremlin muurien lähellä vain siksi, että tämä oli kertomassa totuuden. 

– Nemtsov oli totuuden taistelija, aiemmin Putinin hallinnossa pääministerinä toiminut Kasjanov arvioi.

Nemtsov oli aiemmin sanonut olevansa huolissaan siitä, että Putin haluaa hänen kuolevan. Syynä oli Nemtsovin mukaan hänen Ukrainan sodan vastustus. Huominen opposition mielenilmaus on tarkoitettu protestiksi Itä-Ukrainan sotaa vastaan.

Opposition edustajan Ksenia Sobtshakin mukaan Nemtsov oli valmistellut raporttia venäläisjoukkojen läsnäolosta Ukrainassa. Kreml on voimakkaasti kiistänyt Ukrainan keskushallinnon ja länsimaiden puheet, joiden mukaan Venäjä olisi lähettänyt joukkoja ja aseistanut separatisteja Ukrainassa.

Presidentti Putin tuomitsi Nemtsovin murhan. Presidentin mukaan kyseessä saattoi olla palkkamurha. Putinin kannasta kertoi hänen tiedottajansa venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan kyseessä saattoi olla myös provokaatio sunnuntain laajojen mielenosoituksien vuoksi.

Peskov sanoi, että Putinille kerrottiin nopeasti Nemtsovin surmasta. Putin oli ilmaissut osanottonsa ja määrännyt turvallisuusviranomaiset tutkimaan asiaa. Surmaa tutkivan komitean mukaan asiaa tutkivat kokeneet tutkijat.

Nemtsov: Putin haluaa pysyä vallassa etujen vuoksi

Nemtsov toimi varapääministerinä entisen presidentin Boris Jeltsinin aikakaudella. Viime vuonna Nemtsov pidätettiin osallistumisesta mielenosoitukseen, jossa vastustettiin tuomioita, joita mielenosoittajat saivat vuoden 2012 protesteista Putinin uudelleenvalintaa vastaan. 

Vuonna 2012 Nemtsov kirjoitti oppositioaktivisti Leonid Martynjukin kanssa raportin, jonka mukaan Putin nauttii hulppeista etuisuuksista, joita kruunupäätkin voivat kadehtia. Nemtsov listasi kymmeniä lentokoneita, neljä huvipurtta ja 20 palatsia, huvilaa tai virka-asuntoa, jotka kaikki ovat Nemtsovin mukaan presidentin käytössä.

Nemtsov ja Martynjuk arvelevat, että etuisuudet ovat yksi syy siihen, miksi Putin haluaa pysyä jatkuvasti vallassa.

Yhdysvallat tuomitsee murhan kovin sanoin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tuominnut venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhan, jota presidentti pitää julmana ja häijynä. Venäjän presidentin Vladimir Putinin kritisoijaksi tunnettu Nemtsov surmattiin myöhään eilisiltana Moskovassa ampumalla.

Obama kehotti tiedotteessa Venäjän hallitusta tekemään nopean, puolueettoman ja avoimen tutkimuksen surmasta. Obaman mukaan surmasta vastuussa olevat pitää saada oikeuteen.

Obama sanoi ihailevansa Nemtsovin rohkeutta taistella korruptiota vastaan ja ajaa kansalaisoikeuksia kaikille venäläisille.

  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme