Mainos
Mainos

"Toivoin, ettei hän hakkaisi minua hengiltä" – karu näyttely paljastaa köyhien apulaisten hirmukohtalot

– Ensimmäisen kerran hän löi minua palkkapäivänä. Hän käski minun kirjoittaa nimeni paperiin, mutta kysyin: “Miksi minun pitäisi, jos et aio antaa minulle rahoja?”. Sitten hän löi minua.

Näin alkoi kotiapulaisena työskentelevän indonesialaisen Susin hyväksikäyttö, jota kesti liki vuoden.

Susin työnantaja uhkaili, pahoinpiteli ja piti naista vankina talossaan Hongkongissa.

– Hän antoi minun nukkua vain aamukuudesta kymmeneen. Joka päivä vain neljä tuntia unta. Vessaan pääsin kolme kertaa päivässä. En saanut pitää vapaapäiviä. Kaikki oli kiellettyä, Susi kertoo CNN:n erikoisraportissa.

Työnantaja kaatoi kiehuvaa vettä niskaan

Susin tarina ei ole tavaton Aasiassa ja Lähi-Idässä työskentelevien kotiapulaisten keskuudessa. Köyhistä oloista tulevat naiset päätyvät usein työskentelemään olemattomalla palkalla, kuten vain yhdeksällä dollarilla kuussa, tai pahimmassa tapauksessa kokonaan ilman palkkaa.

Monet naisista päätyvät myös rajun pahoinpitelyn kohteeksi. 

Esimerkiksi indonesialaisen isoäidin Sumasrin työnantaja kaatoi naisen päälle kuumaa vettä, jonka seurauksena Sumasrin selässä ja jaloissa on kivuliaat arvet.

Arpia täynnä on myös Sritak, joista yhden hän sai, kun hänen taiwanilainen työnantajansa painoi tulikuuman haarukan vasten Sritakin ihoa.

26-vuotiaan Anisin työnantaja hermostui puolestaan keskellä yötä oman koiransa haukkumisesta. Nainen oli raahannut kotiapulaisensa keittiöön ja napannut lihaveitsen. Anis oli yrittänyt kiskaista kätensä pois, mutta hänen nimettömänsä leikkautui jänteeseen ja luuhun asti.

Naisten tarinat ja kuvat karusta kohtalosta ovat nyt esillä Kansainvälisen työjärjestö ILO:n järjestämässä valokuvanäyttelyssä Hong Kongissa. Kuvat on ottanut palkittu valokuvaaja Steve McCurry.

ILO:n mukaan ympäri maailmaa noin 52 miljoonaa ihmistä työskentelee kotiapulaisina. Aktivistien mukaan erityisesti Aasiassa kotiapulaiset ovat usein vailla lain suojaa.

"Voin tappaa sinut ja perheesi"

Susin tilanne paheni, kun hänen työnantajansa alkoi uhkailla tappavansa naisen Indonesiassa olevan perheen.

– Hän sanoi, jos väität vastaan tai ikinä lähdet, voin tappaa sinut ja sinun perheesi, koska minulla on keinoni. Siksi olin kauhuissani. Kestin hänen lyöntinsä, mutta toivoin, että hän ei hakkaisi minua hengiltä, koska minulla on hyvin nuori poika.

– Olin ensimmäistä kertaa töissä Hongkongissa. En tiennyt mitään, en osannut edes soittaa puhelua. Vihasin häntä niin paljon, mutta en tiennyt, kuinka voisin puolustaa itseäni.

Lopulta Susi onnistui pakenemaan, kun hänen perheensä Indonesiasta oli vaatinut saada tietää, mitä on tapahtunut heidän tyttärelleen.

Susi ei kuitenkaan ilmoittanut hyväksikäytöstään viranomaisille, koska pelkäsi työnantajansa toteuttavan uhkauksena perheen tappamisesta.

Seuraavan kotiapulaisen kohtalo pakotti astumaan esiin

Susi päätti lopulta astua esiin, kun kuuli työnantajansa seuraavan kotiapulaisen joutuneen sairaalaan naisen käsittelyssä.

– Päätin välittömästi ilmoittaa asiasta. Jos en olisi ilmoittanut, seuraavakin henkilö olisi joutunut pahoinpidellyksi. Vaikka minua pelotti, pystyin kertomaan kokemastani. En halua, että kukaan joutuu enää kokemaan sitä, mitä minä jouduin käymään läpi.

Susin ja uuden työntekijän yhteisen todistuksen ansiosta naisten työnantaja todettiin syylliseksi yhteensä 18 syytteeseen. Hän sai kuuden vuoden vankilatuomion.

ILO:n valokuvanäyttelyn tuottanut toimittaja Karen Simmons päätti toteuttaa kotiapulaisten karuista kohtaloista kertovan projektin kuultuaan tarinoita hyväksikäytöstä vuodesta toiseen.

– Halusin näyttää todisteet siitä hyväksikäytöstä, mitä tapahtuu kotien suojassa.

– Halusin, että heidän tarinansa ja heidän kokemansa pahoinpitely tavoittaa ne ihmiset, jotka voivat vaikuttaa asioihin. Halusin tavoittaa heidän työnantajansa ja kertoa, että heitä tarkkaillaan, että me tiedämme, mitä siellä tapahtuu.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme