Mainos
Mainos

Tornadot riehuvat Yhdysvalloissa

Rajut myrskytuulet eli tornadot riepottelevat Yhdysvaltain keskilänttä. Toistaiseksi kuolonuhreilta on kuitenkin säästytty.

Tappavat tuulet, tornadot, tekevät jälleen tuhojaan Yhdysvaltain keskilännesssä.

Yhdysvalloissa tornadoja esiintyy yleisimmin maan keskiosan niin sanotulla tornadokäytävällä, joka ulottuu Meksikonlahdelta pohjoiseen. Kostea, lämmin ilmamassa törmää alueella pohjoisen viileisiin massoihin ja tappava kierre on valmis. Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin Texas, Oklahoma, Kansas ja Florida.

Kehittynyt teknikka kuten doppler-tutkat auttavat säätieteilijöitä tornadojen ennustamisessa, mutta niiden ilmestymisaika ja paikka ovat pitkälti yhä arvoitus. Vaikuttavuudestaan huolimatta kyse ei ole mistään harvinaisesta luonnonilmiöstä, sillä yksin Yhdysvalloissa tornadoja havaitaan keskimäärin tuhat vuodessa. Kuolonuhreja ne vaativat vuosittain 50-60. Taloudelliset menetykset nousevat satoihin miljooniin dollareihin.

Tästä huolimatta valtaosa tornadoista on suhteellisen kesyjä, tappajiksi niistä kehittyy vain muutama prosentti. Rajuimmillaan tuulet pyörivät jopa 500 kilometrin tuntivauhdilla, jolloin pyörre silppuaa kaiken eteensä osuvan. Viime päivät tornadot ovat koetelleet Etelä-Dakotaa ja Minnesotaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 26.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme