Mainos
Mainos

Triglyserideistä tulossa suurempi vitsaus kuin kolesterolista

Kohonneet veren triglyseridirasva-arvot saattavat uhata länsimaalaisten terveyttä pian enemmän kuin korkeat kolesteroliarvot.

"Pahoja" LDL-kolesteroliarvoja on saatu hilattua alas tehokkaalla statiini-lääkityksellä, mutta korkeita triglyseridiarvoja mitataan yhä useammalta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan korkeista rasva-arvoista kärsivien aikuisten määrä on kaksinkertaistunut maassa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

Myös laaja tanskalaistutkimus valottaa triglyseridin vaaroja. 14 000 ihmisen tutkimuksessa korkeiden triglyseridiarvojen ja aivohalvauksen välillä nähtiin selvä yhteys. Tutkimuksessa mitattiin triglyseridiarvoja ilman, että tutkittavat paastosivat ennen verikoetta.

Perinteisesti veren triglyseridipitoisuuksia ei ole tarkkailtu yhtä tiiviisti kuin kolesteroliarvoja. Triglyseridit ovat tavallisin rasvan muoto verenkierrossa, ja kohonneet arvot johtuvat usein esimerkiksi vyötärölihavuudesta, liiallisesta alkoholin käytöstä tai huonosti hoidetusta diabeteksesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme