Mainos
Mainos

Trump aikoo neuvotella ilmastosopimuksen uudestaan

Presidentti Donald Trump on vahvistanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän sanoo pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille.

Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille ja antaa muille maille liian suuren taloudellisen edun Yhdysvaltoihin nähden. Hän painotti puheessaan edustavansa pittsburghilaisia, ei pariisilaisia.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman lausunnon mukaan ilmastosopimuksesta vetäytymällä Yhdysvallat liittyy kouralliseen maita, jotka kieltävät tulevaisuuden. Hän kuitenkin kertoi uskovansa Yhdysvaltojen kansalaisten, osavaltioiden ja yritysten lisäävän entisestään pyrkimyksiään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26-28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Monivuotinen prosessi

Trump ei puheessaan kertonut, miten Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, mutta CNN:n lähteen mukaan Trump aikoo käynnistää prosessin, joka on kirjattu Pariisin sopimukseen. Sen perusteella Yhdysvallat voi aloittaa irtautumisen sopimuksesta kolme vuotta sen ratifioinnin jälkeen eli vuoden 2019 marraskuussa. Siihen asti Trump voi vielä muuttaa mielensä.

Jos näin ei käy, Yhdysvallat jättää sopimuksen vuoden 2020 marraskuussa hieman ennen Trumpin presidenttikauden päättymistä.

Trump olisi voinut päästä sopimuksesta eroon nopeamminkin irrottamalla maansa YK:n kansainvälisten ilmastoneuvottelujen vuonna 1992 solmitusta puitesopimuksesta. Tässä dramaattisemmassa vaihtoehdossa ero olisi vienyt vain vuoden.

Republikaanisenaattorien vaatimus

Yhdysvaltojen vetäminen pois Pariisin sopimuksesta oli Trumpin kampanjalupaus.

Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään Trumpia vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell.

Eroa voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle, johon kuuluvat muun muassa ilmastoskeptikkona tunnettu Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt ja Trumpin päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Tappiolle jäivät muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja tämän puoliso Jared Kushner.

Monet jättiyhtiöt kuten BP, Google ja Microsoft olivat vaatineet Trumpia pitämään Yhdysvallat sopimuksessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme