Mainos
Mainos

Trump heitti pallon kongressille Iranin pakoteasiassa – päätösaikaa 60 päivää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, ettei hän vahvista Iranin ydinsopimusta. Nyt kongressi saa 60 päivää aikaa päättää, otetaanko Iranin vastaiset talouspakotteet jälleen käyttöön, kertoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja CNN.

Trump ei kuitenkaan irtisanonut sopimusta, mutta sanoi, että se voidaan irtisanoa milloin tahansa.

Iranin vastaisten talouspakotteiden käyttöönotto merkitsisi ydinsopimuksesta irtautumista. Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi sopimuksessa ovat mukana Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä, Kiina ja EU. Vuonna 2015 solmitun sopimuksen tarkoituksena on rajoittaa Iranin ydinohjelmaa.

Trump sanoi Yhdysvaltojen asettavan uusia pakotteita Iranin vaikutusvaltaiselle vallankumouskaartille, joka ei kuulu ydinsopimuksen piiriin. Sen sijaan hän ei julistanut kaartia terrorijärjestöksi.

Trump väitti Iranin rikkoneen useasti ydinsopimusta, vaikka esimerkiksi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA, Yhdysvaltain eurooppalaiset liittolaiset ja jopa hänen oma hallituksensa ovat sanoneen Iranin noudattaneen sopimusta.

Trump myös syytti Irania terrorismin rahoituksesta ja sanoi torjuvansa Iranin hallinnon "kaikki polut kohti ydinasetta". Nykyistä ydinsopimusta Trump luonnehti liian väljäksi.

– Iran levittää kuolemaa, tuhoa ja kaaosta, Trump sanoi BBC:n mukaan.

Trump on luonnehtinut Iranin ydinsopimusta "häpeäpilkuksi" ja "kaikkien aikojen huonoimmaksi sopimukseksi".

Mogherini tiukasti sopimuksen takana

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi ydinsopimuksen toimivan ja toteutuvan. Hän sanoi EU pysyvän sopimuksessa ja odottavansa myös muiden pysyvän siinä.

– Tällaisen sopimuksen lopettaminen ei ole minkään presidentin tai valtion käsissä. Yhdysvaltain presidentillä on monia oikeuksia, mutta ei oikeutta tähän, hän sanoi.

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi Trumpin puheen osoittavan, että Yhdysvallat on Iranin kansaa vastaan.

Kannatusta Trump sai Israelista ja Saudi-Arabiasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme