Mainos

Trump hyväksyi omaa valtaansa rajaavat Venäjä-pakotteet nihkeästi, haukkui heti kongressin: "Selvästi perustuslain vastaista"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi keskiviikkona uudet pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.

Donald Trump hyväksyi lakipaketin vastahakoisesti ja kutsui heti tuoreeltaan uusia pakotteita virheellisiksi.

– Kiirehtiessään (pakote)lainsäädäntöä kongressi hyväksyi myös joukon säädöksiä, jotka ovat selvästi perustuslain vastaisia, Trump sanoi allekirjoituksen jälkeen antamassaan lausunnossa.

Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin viime viikolla. Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2, edustajainhuone äänin 419–3. Paketti myös rajaa presidentin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta. Trumpin mielestä presidentin vallan rajaaminen rikkoo perustuslakia, koska se rajoittaa presidentin mahdollisuuksia ulkopolitiikan johtamiseen.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää pakotepakettia nöyryyttävänä tappiona Trumpille.

– Hänen käsiään on sidottu asiassa, jossa Yhdysvaltain presidenteillä on suurin liikkumavara, se on maan ulkopolitiikka. Nähtäväksi jää, miten Trump vastaa tilanteeseen.

Aaltola muistuttaa, että pakotteet olisivat luultavasti tulleet voimaan, vaikka Trump olisi yrittänyt estää ne veto-oikeudellaan. Veto olisi luultavasti mennyt kongressissa nurin, Aaltola sanoo.

Pakotteisiin päädyttiin, koska Yhdysvaltain kongressi haluaa rankaista Venäjää Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta ja maan toimista Krimillä.

Venäjä on jo ryhtynyt vastatoimiin

Yhdysvaltain uudet pakotteet ovat aiheuttaneet huolta EU:ssa. Euroopan unionin mukaan Yhdysvaltojen uusilla, myös Venäjää koskevilla pakotteilla, saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Komissio sanoi tiedonannossaan keskiviikkona olevansa valmis toimimaan Euroopan etujen turvaamiseksi, jos Yhdysvaltojen lainsäätäjät eivät ota päätöksissään huomioon EU:n esittämää huolta.

Unioni pelkää, että pakotteet vaikeuttavat usean käynnissä olevan energiahankkeen eteenpäin viemistä. Yksi merkittävimmistä projekteista on Nord Stream 2 -kaasuputki, jonka on määrä kulkea Venäjältä Saksaan.

Mika Aaltolan mukaan pakotepaketti ei välittömästi vaikuta EU:n ja Yhdysvaltain suhteisiin.

– Kohta, joka koskee kaasuputkia, on hyvin vesitetty. Siinä kehotetaan presidenttiä neuvottelemaan eurooppalaisten liittolaisten kanssa.

Venäjä on jo ryhtynyt vastatoimiin asiassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain on vähennettävä lähetystönsä työntekijämäärää 755:llä. 


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot