Mainos
Mainos

Trump irrotti Yhdysvallat ilmastosopimuksesta - "Hyvin epäreilu sopimus Yhdysvalloille"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut irrottavansa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. 

Trump piti myöhään torstaina Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa ilmoittaa Yhdysvaltojen jättävän Pariisin ilmastosopimuksen.

Trumpin mukaan kaikkien ei-sitovien elementtien toteuttaminen lopetetaan välittömästi. Trump sanoo että Pariisin sopimus haittaa Yhdysvaltoja ja hyödyttää muita. Trumpin mukaan Yhdysvallat aloittaa kuitenkin neuvottelut liittymisestä takaisin sopimukseen Yhdysvalloille edullisin ehdoin.

Trumpin mukaan sopimus on hyvin epäreilu Yhdysvalloille. Hän myös väitti samassa yhteydessä Yhdysvalloista nyt tulevan "puhtain paikka maailmassa". 

CNN:n mukaan Trump on informoinut asiasta Yhdysvaltain kongressia. 

Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus on Yhdysvalloille liian kallis. Hän aikoo tavoitella "parempaa diiliä" Yhdysvalloille.

Useita vetoomuksia sopimuksen puolesta

Useat tahot ovat vedonneet Yhdysvaltoihin, jotta se pysyisi Pariisin ilmastosopimuksessa mukana. Jopa amerikkalaiset öljy-yhtiöt ovat kehottaneet presidentti Donald Trumpia pysymään sopimuksessa. Vetoomuksen ovat tehneet mm. suuret öljy-yhtiöt Chevron, ExxonMobil ja Royal Dutch Shell. Sopimusta tukevat myös mm. useat muut jättiyhtiöt kuten Microsoft, Apple, Starbucks, Nike, Google, Adidas ja L’Oréal.


"Sopimus on nyt tärkeämpi kuin koskaan"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toteaa, että maailman suurimpana taloutena Yhdysvalloilla on sopimukselle ratkaisevan tärkeä rooli.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnyt Yhdysvaltoihin jotta maa pysyisi ilmastosopimuiksessa mukana.

Lukuisten muiden johtajien ohella myös Suomen pääministeri Juha Sipilä on vedonnut Trumpiin Twitterin kautta. 

Samaan aikaan Kiinan ja EU:n johtajat ovat aikeissa tehdä julkilausuman, joka tukee Pariisin ilmastosopimusta. Niiden mukaan "sopimus on tärkeämpi kuin koskaan ennen".

Mm. Britannian yleisradioyhtiö BBC on nähnyt julkilausuman ennalta. Sen mukaan paperissa todetaan, että lämpötilan nousu vaikuttaa useiden maiden kansalliseen turvallisuuteen ja aiheuttaa sosiaalista ja poliittista epävakautta. Sen sijaan siirtyminen puhtaampaan energiaan luo työpaikkoja ja talouskasvua.

"Mutta amerikkalaisten päätöksestä riippumatta on tärkeää, että kaikki muut hallitukset pysyvät linjassa", lausunnossa todetaan. 

​​​​​​​

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme