Mainos
Mainos

Trump laskeutui Israeliin: "Rauhan saaminen Palestiinan kanssa helpompaa kuin ihmiset uskovat"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on aloittanut vierailunsa Israelissa. Presidentin kone Air Force One laskeutui Tel Avivin lentokentälle.

Trump tapaa tämän päivän ja huomisen aikana pääministeri Benjamin Netanjahun sekä palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Netanjahu otti Trumpin vastaan kentällä. Valkoinen talo on markkinoinut vierailua tilaisuutena edistää Lähi-idän rauhanprosessia. Trump on arvioinut, että rauhan saaminen Israelin ja palestiinalaisten välille voi olla "helpompaa kuin ihmiset uskovat".

Laskeuduttuaan Trump totesi, että Yhdysvaltojen ja Israelin välillä on vahva side ja että hänen vierailunsa on tilaisuus tuoda alueelle rauhaa.

Tänään presidentti vierailee Jerusalemissa Pyhän haudan kirkossa. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen haudan uskotaan sijainneen. Myöhemmin hänen odotetaan käyvän Itkumuurilla ensimmäisenä amerikkalaisena presidenttinä. Vierailu on herättänyt suuttumusta jo etukäteen, koska Itkumuuri sijaitsee Israelin vuonna 1967 miehittämässä Jerusalemin itäosassa.

Israel on määrittänyt koko Jerusalemin pääkaupungikseen, mutta palestiinalaiset katsovat, että kaupungin itäosan tulee olla tulevan palestiinalaisvaltion pääkaupunki. Jerusalemin asema on yksi rauhanneuvotteluiden vaikeimmista pulmista. Trump puhui aikaisemmin Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämisestä Tel Avivista Jerusalemiin, mutta ajatus on sittemmin jäänyt syrjään.

Matka jatkuu Italiaan ja Belgiaan

Israelista Trump matkustaa Italiaan, missä hän tapaa muun muassa paavi Franciscuksen. Belgiassa Trump tapaa EU:n ja Naton jäsenmaiden johtajia. Kiertomatka päättyy johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokoukseen Sisiliassa.

Eilen Trump neuvotteli Persianlahden alueen maiden ja kymmenien muiden muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa.

Kyseessä on Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka presidenttinä. 

Saudi-Arabiassa Trump osallistui perinteiseen miekkatanssiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme