Mainos
Mainos

Trump lupaa uusia keinoja terroristien maahanpääsyn estämiseksi – tänään edessä soittokierros Eurooppaan

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on sanonut maan ottavan käyttöön uusia keinoja ulkomaalaisten terroristien maahantulon estämiseksi.

Donald Trump allekirjoitti tiedotustilaisuudessa asetuksen, joka mahdollistaa uudet seulontatavat "radikaalien islamistiterroristien" maahanpääsyn estämiseksi.

Uudet seulontatavat koskisivat siirtolaisina tai pakolaisina Yhdysvaltoihin pyrkiviä.

– Otan käyttöön uusia seulontamenetelmiä radikaalien islamistiterroristien pitämiseksi poissa Yhdysvalloista. Me emme halua heitä tänne, Trump sanoi.

– Haluamme päästää mahan vain niitä, jotka tukevat maatamme ja rakastavat syvästi sen ihmisiä. 

Sisältö yhä julkaisematta 

Valkoinen talo ei toistaiseksi ole julkaissut asetusta, mutta sen luonnos vuodettiin Yhdysvaltain medialle aiemmin tällä viikolla.

Vahvistamattomien tietojen mukaan tarkoituksena on laittaa koko Yhdysvaltain pakolaisten uudelleensijoittamisohjelma tauolle ainakin 120 päiväksi, kunnes uusia seulontaa koskevia sääntöjä on saatu kehitettyä.

Lisäksi asetuksen kerrotaan ilmeisesti kieltävän etenkin syyrialaisten pakolaisten saapumisen maahan joko pysyvästi tai kunnes presidentti ilmoittaa, etteivät syyrialaiset pakolaiset ole enää uhka. 30 päivän viisumeita ei myöskään jatkossa myönnettäisi pakolaisille eikä siirtolaisille, jotka tulevat Irakista, Iranista, Libyasta, Somaliasta, Sudanista, Syyriasta tai Jemenistä.

Monet kansalaisvapauksia puolustavat ryhmät sekä terrorismivastaisten toimien asiantuntijat ovat jo etukäteen kritisoineet suunniteltuja tiukennuksia. Kriitikkojen mukaan on epäinhimillistä niputtaa konfliktien uhrit ja heitä uhkaavat tahot yhteen.

Trumpin kannattajat ovat puolustaneet suunniteltuja toimia sanoen, että ne ovat tarpeen, jotta voidaan estää terroriverkosto al-Qaidan ja äärijärjestö Isisin kannattajien pääsy Yhdysvaltoihin pakolaisten joukossa. 

"Armeijamme vahvuutta ei kyseenlaista kukaan" 

Lisäksi Trump allekirjoitti eilen asetuksen, joka mahdollistaa Yhdysvaltain armeijan vahvistamisen muun muassa asehankinnoilla.

– Armeijamme vahvuutta ei kyseenalaista kukaan, muttei myöskään meidän omistautumistamme rauhaan. Me haluamme rauhaa, Trump sanoi.

Presidentti ennakoi, että hallituksen rahan käytöstä päättävä kongressi ilahtuu huomatessaan, että Valkoinen talo haluaa käyttää rahaa armeijaan.

Trump allekirjoitti asetuksia puolustusministeriössä uuden puolustusministerinsä James Mattisin virkavalatilaisuuden yhteydessä. Trump kuvaili tilaisuudessa Mattisia omistautuneeksi mieheksi.

– Hän pitää toiminnasta, Trump sanoi.

Aiemmin perjantaina Mattis määräsi, että kahdesta suurimmasta puolustukseen liittyvästä projektista tehdään kustannusarvio. Kyse oli F-35-hävittäjistä ja uudesta Air Force One -koneesta.

Trump on valittanut, että kummatkin projektit ovat liian kalliita.

Trump tekee tänään soittokierroksen Euroopan johtajille

Donald Trumpin on määrä keskustella tänään puhelimitse usean eurooppalaisen johtajan kanssa. Trump aikoo puhua Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa. Asiasta kertoi eilen Twitterissä Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer.

Trump ja Putin keskustelevat nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Trumpista tuli presidentti. Viimeksi marraskuussa keskustellessaan Trump ja Putin sopivat maiden suhteiden "normalisoimisesta". Ukrainan kriisi on kiristänyt maiden välejä.

Eilen Trump tapasi kotikentällään Britannian pääministerin Theresa Mayn. Lisäksi hän keskusteli puhelimitse Meksikon presidentin Enrique Pena Nieton kanssa.

Trumpin ja Pena Nieton oli määrä tavata ensi viikolla, mutta Pena Nieto perui tapaamisen johtajien riitaannuttua muurista, jonka Trump on luvannut rakentaa maiden välille.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme