Mainos
Mainos

Trump puhuu ensimmäistä kertaa kongressille – "Hän haluaa tviitin mittaisia tokaisuja"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pitää tiistaina kongressin edessä puheen, jossa hänen odotetaan linjaavan hallintonsa seuraavia tavoitteita.  

Puheen aihepiirin on ennakoitu olevan laaja ja eteenpäin katsova. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että esiin nousevat ainakin puolustusmenojen nostaminen ja verojen alentaminen.  

– Hallinto muotoilee nyt omia aloitteitaan. Budjetti on tulossa ulos, mikä on tietysti tärkeä aihe. Siinä huomiota herättäviä asioita on puolustusbudjetin kasvu, joka tapahtuu aika lailla luonnonsuojeluun ja ympäristöön liittyvän sääntelyn purkamisen kustannuksella, Aaltola sanoo.

Todennäköisesti esillä on myös kysymys ministeriöiden koosta. Aaltola kertoo, että leikkausten kohteeksi voi joutua ulkoministeriö, joka on jäänyt Trumpin kaudella paitsioon.

– (Ulkoministeri Rex) Tillersonin rooli on ollut melko näkymätön, ja vaikuttaa siltä, että Trump luottaa enemmän kenraaleihin ulkopolitiikan hoidossa.

Lisäksi Trumpilta odotetaan avausta, jolla hän puuttuisi presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistukseen. Aaltolan mukaan Trumpin aiempi vakuuttelu terveysvakuutuksen tason ja kattavuuden säilyttämisestä on kummastuttanut republikaaneja, jotka odottavat, että Trump toteuttaa vaalilupauksensa Obaman ohjelman alasajosta.

Tiistain puheessa tuskin kuullaan kovin tarkkoja etenemissuunnitelmia. Aaltola arvioi, että Trump pysyttelee suurissa linjoissa.

– Trumphan ei ole ollut hyvä yksityiskohdissa, ja hänen puhetyylinsä usein karsastaa yksityiskohtien esille tuomista. Hän haluaa tviitin mittaisia tokaisuja, jotka leviävät nopeasti eteenpäin.  

Suora lähetys kotisohville

Presidenttikauden alku on ollut karikkoinen, sillä Trumpin hallinto on kompuroinut skandaaleissa ja tietovuodoissa. Puheessaan Trumpin odotetaan korostavan omia saavutuksiaan.  

Yhdysvaltalaismediassa on ennakoitu, että onnistumisten listaamisen lisäksi presidentin olisi hyvä nostaa esiin joku helposti toteuttava tavoite, jotta hän pystyisi myös kohentamaan suosiotaan omiensa joukossa.  

Aaltola huomauttaa, että Trumpin pitäisi saada solmittua nyt hyvät suhteet kongressiin, jotta lainsäädäntötyö pääsisi eteenpäin. Hän uskoo, että Trumpilta kuullaan kuitenkin jälleen vahvoja kärjistyksiä.  

– Hän haluaa saada poliittisia vihollisiaan aisoihin sitä kautta, että hän ei arastele käydä heidän kimppuunsa.

Tiistain puhe on tärkeä myös siksi, että presidentti pääsee puhumaan suoraan kotisohvilla istuville yhdysvaltalaisille. Kongressin edessä pidettävä puhe televisioidaan suorana lähetyksenä parhaaseen katseluaikaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme