Mainos
Mainos

Trump ryhtyy romuttamaan Obaman ympäristöpolitiikkaa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on antanut määräyksen kumota edeltäjänsä Barack Obaman suunnitelman hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Trumpin määräys poistaa myös liittovaltion työntekijöiltä velvoitteen ottaa ilmastonmuutos huomioon päätöksenteossa ja sallii uusien hiilikaivosten perustamisen valtion maille. 

Obaman suunnitelman oli tarkoitus vähentää merkittävästi amerikkalaisten voimalaitosten päästöjä. Tavoitteena oli, että Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt vähenisivät kolmanneksella vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. 

Suunnitelma ei ikinä ehtinyt täytäntöön, koska sitä vastaan nostettiin lukuisia oikeusjuttuja, joiden käsittely on edelleen kesken. Asiantuntijoiden mukaan suunnitelma olisi ollut oleellisen tärkeä sen kannalta, että Yhdysvallat voisi saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteet. 

Presidentin määräyksessä ei kuitenkaan oteta suoraan kantaa siihen, aikooko Yhdysvallat vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta, kuten Trump vaalikampanjassaan sanoi. Yhdysvaltalaisviestimet ovat kertoneet Trumpin hallinnossa olevan erimielisyyttä siitä, kannattaako ilmastosopimuksesta vetäytyä. 

"Tuo työpaikkoja" 

Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt sanoi ABC-kanavalle, että Trumpin määräys tuo takaisin hiiliteollisuuden työpaikkoja. 

– Edellisen hallinnon strategiassa suhtauduttiin hyvin kielteisesti fossiilisiin polttoaineisiin. Joten tässä (Trump) pitää lupauksensa amerikkalaisille siitä, että hän pystyy saamaan ihmisille taas töitä, Pruitt sanoi. 

Trumpin nimittämä Pruitt aloitti EPA:n johdossa viime kuussa. Pruittilla on vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen, ja hän on väittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi. Oklahoman osavaltion oikeusministerinä Pruitt kävi toistuvasti oikeustaisteluja EPA:ta vastaan ja vaati viraston valtuuksien rajua karsimista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme