Mainos
Mainos

Trump sähköpostitutkinnasta: Clintonia suojellaan – "650 000 postia ei pysty tutkimaan vain 8 päivässä"

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on ottanut kantaa demokraattiehdokasta Hillary Clintonia koskevaan sähköpostitutkinnan tulokseen.

ABC Newsin Twitterissä julkaisemalla videolla Trump sanoo, ettei uusia sähköposteja olisi pitänyt pystyä tutkimaan kahdeksassa päivässä.

– 650 000:ta uutta sähköpostia ei voi tutkia kahdeksassa päivässä, asiaa kampanjatilaisuudessa Michiganissa kommentoinut Trump sanoi.

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.

Hän myös sanoi, että Clinton on peukaloidun järjestelmän suojelema.

FBI avasi toissaviikolla uudelleen sähköpostitukinnan, joka koski sähköposteja, jotka löytyivät Clintonin avustajan Huma Abedinin miehen, entisen kongressiedustajan Anthony Weinerin tietokoneelta. The Guardianin mukaan koneelta löytyi jopa 650 000 sähköpostia.

Eilen liittovaltion poliisi FBI ilmoitti kuitenkin, ettei se löytänyt mitään raskauttavaa uuden tutkinnan myötä.

Ainakaan toistaiseksi Clinton itse ei ole ottanut kantaa FBI:n päätökseen, jonka mukaan Clintonia ei ole syytä epäillä rikoksesta. Kun Comey toissaviikolla ilmoitti avaavansa tutkinnan, Clinton vaati FBI:ta antamaan välittömästi tietoa tutkinnasta ja sen etenemisestä.

FBI:n ilmoitus näkyi markkinoissa

FBI:n päätös näkyi pörssissä, kun Aasian markkinat aukesivat maanantaina nousuun. Esimerkiksi Tokion pörssin Nikkei 225 -indeksi nousi 1,36 prosenttia. Myös dollarin arvo suhteessa jeniin kasvoi.

Trumpin viimeviikon gallupmenestys ehti jo luoda epävarmuutta markkinoille.

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin voitto voisi aiheuttaa isoja liikkeitä pörsseissä ja myös yleisemmin finanssimarkkinoilla. Markkinoilla onkin toivottu Clintonin voittoa, sillä Trumpia todennäköisemmin hän edustaisi nykylinjan jatkuvuutta.

Clintonin kannatus ehti kärsiä FBI:n avaaman tutkinnan myötä. Muun muassa mielipidemittauksiin ja politiikkaan erikoistuneen FiveThirtyEight.com -sivuston mukaan uuden sähköpostiskandaalin myötä Clinton johto laski 5,7 prosenttiyksiköstä 2,9 prosenttiyksikköön.

Kannatuserojen kaventumisesta huolimatta Clinton on kuitenkin edelleen johdossa. Esimerkiksi Washington Postin ja ABC:n yhteisen kyselytutkimuksen mukaan Clinton johtaisi Trumpia viidellä prosenttiyksiköllä. Puolestaan NBC:n ja Wall Street Journalin yhteiskyselyssä Clintonilla oli neljän prosenttiyksikön etumatka. 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme