Mainos
Mainos

Trump sanoi Kiinan presidentille kunnioittavansa yhden Kiinan politiikkaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut puhelinkeskustelussa Kiinan presidentti Xi Jinpingille kunnioittavansa niin kutsuttua yhden Kiinan politiikkaa. Asiasta kertoo Valkoinen talo. Kiinalaismedian mukaan Xi on sanonut arvostavansa Trumpin tunnustusta.

Valkoisen talon mukaan Trump on sopinut kunnioittavansa yhden Kiinan politiikkaa presidentti Xin pyynnöstä.

Lausunnossaan Valkoinen talo kuvaili presidenttien keskustelua erittäin hyväntahtoiseksi ja että johtajat odottivat tulevia keskusteluja onnistuneine lopputuloksineen. Lisäksi presidentit kutsuivat toisensa vierailuille.

Trump keskusteli Xin kanssa ensimmäistä kertaa presidenttinä.

Trump on aiemmin kyseenalaistanut yhden Kiinan politiikan, mikä huolestutti ja suututti Kiinaa. Trumpin vaalivoiton jälkeen Trump otti vastaan onnittelupuhelun Taiwanin presidentiltä Tsai Ing-weniltä, mitä pidettiin protokollan rikkomisena.

Yhden Kiinan politiikan perusperiaatteena on, että Yhdysvalloilla on viralliset suhteet vain Kiinaan, ei Taiwaniin, jota Kiina pitää maakuntanaan. Yhdysvallat lopetti viralliset suhteensa Taiwaniin vuonna 1979.

Valkoinen talo kertoi aiemmin, että Trump oli lähettänyt kirjeen Xille sen jälkeen, kun hän sai kiinalaisjohtajalta onnittelukirjeen vaalivoitostaan. Kirjeessään Trump oli kertonut odottavansa päästä kehittämään rakentavaa suhdetta, joka hyödyttää sekä Yhdysvaltoja että Kiinaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme