Mainos
Mainos

Trump suosituin republikaanien presidenttiehdokkaaksi

Räväköistä lausunnoistaan tunnettu miljardööri Donald Trump on mielipidemittausten mukaan suosituin ehdokas republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleissa.

Republikaanien kannattajista 24 prosenttia tukee Trumpia presidenttiehdokkaaksi, ilmenee Washington Postin ja ABC:n yhteisestä kyselystä. 

Trump joutui hiljattain kritiikin kohteeksi sanottuaan, ettei republikaanien entinen presidenttiehdokas John McCain, 78, ole sotasankari, vaan saanut sankarin tittelin vain jouduttuaan sotavangiksi. McCain oli sotavankina Vietnamin sodan aikana.

Kyselyn toteuttajien mukaan kannatusta mitattiin osin ennen kommenttia, joten se on saattanut kääntää osan vastaajista Trumpia vastaan.

Trump on kyselyssä kuitenkin selvästi suositumpi kuin toisena ja kolmantena listalla olevat Scott Walker ja Jeb Bush. Walkeria kannattaa nyt 13 ja Bushia 12 prosenttia republikaanien äänestäjistä. Loput republikaanikandidaatit nauttivat kahdeksasta kolmeen prosentin kannatuslukemia.

"Anteeksipyyntö olisi paikallaan" 

Puolueet nimeävät lopullisen presidenttiehdokkaansa ensi vuonna, joten kannatusluvuilla on aikaa elää ja heittelehtiä.

Trumpin viimeisin lausunto sotasankaruudesta on saanut myös republikaanien omat rivit vaatimaan miljardööriliikemiestä pahoittelemaan sanomisiaan. 

Senaattorina toimiva John McCain kommentoi Trumpin sota-ansioitaan suomineita kommentteja toteamalla, ettei itse kaipaa anteeksipyyntöä, mutta Trumpin voisi olla paikallaan esittää pahoittelunsa niille omaisille ja sotaveteraaneille, jotka ovat kärsineet sotavankeudesta palvellessaan maataan. 

Trump pehmensikin lausuntoaan myöhemmin toteamalla, että myös vangiksi joutuneet sotilaat ovat hänen kirjoissaan sankareita. Hän totesi myös Fox News -kanavan haastattelussa kunnioittavansa McCainia.

– Pidin hänestä aiemmin paljonkin. Tuin häntä, keräsin paljon rahaa hänen kampanjaansa presidentti Obamaa vastaan ja jos tässä on väärinkäsitys, niin tahdon toki korjata sen, Trump sanoi.

Trump on syyttänyt McCainia siitä, ettei tämä ole saanut sotaveteraanien terveydenhuoltoa kuntoon.

Aiemmin Trump on joutunut kritiikin kohteeksi sanomisistaan muun muassa kutsuttuaan Meksikosta tulevia maahanmuuttajia raiskaajiksi, jotka tuovat mukanaan huumeita ja rikollisuutta. Televisioyhtiö NBC irtisanoi sopimuksensa Trumpin kanssa tämän rasististen lausuntojen vuoksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme