Mainos
Mainos

Trump: Tapaamisesta Kiinan presidentin kanssa tulee vaikea

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Twitterissä, että tapaamisesta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa tulee vaikea. Presidenttien on määrä tavata ensi viikolla. 

Trump sanoo tviitissään, ettei Yhdysvalloilla voi olla enää valtavaa kauppataseen vajetta. Lisäksi Trump kirjoittaa, ettei Yhdysvallat voi enää menettää työpaikkoja ja että amerikkalaisyritysten olisi valmistauduttava tarkastelemaan muita vaihtoehtoja. 

Valkoinen talo kertoi tiedotteessaan torstaina, että johtajat aikovat tapaamisessa keskustella globaaleista, alueellisista ja kahdenvälisistä asioista. 

Diplomaattilähteet Pekingissä puolestaan kertoivat, että tarkoituksena on ensisijaisesti antaa presidenteille mahdollisuus tutustua toisiinsa ja että vaikeammat puheenaiheet säästetään todennäköisesti toiseen kertaan. 

Torstaina Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Kiinan pitää toimia painokkaammin pakottaakseen Pohjois-Korean pysäyttämään ydin- ja ohjusohjelmansa. 

Presidentinvaalikampanjansa aikana Trump arvosteli kovin sanoin Kiinan kauppapolitiikkaa. Heti presidenttikautensa alussa hän hermostutti presidentti Xin ottamalla vastaan onnittelupuhelun Taiwanin presidentiltä, mitä pidettiin niin kutsutun yhden Kiinan politiikan rikkomisena. 

Yhden Kiinan politiikan perusperiaatteena on, että Yhdysvalloilla on viralliset suhteet vain Kiinaan, ei Taiwaniin, jota Kiina pitää maakuntanaan. Yhdysvallat lopetti viralliset suhteensa Taiwaniin vuonna 1979. 

Myöhemmin Trump kuitenkin soitti Xille ja sanoi kunnioittavansa yhden Kiinan politiikkaa. 

Xi käy Suomessa ennen Trumpin tapaamista 

Kiinan ja Yhdysvaltain päämiesten tapaaminen järjestetään presidentti Trumpin Floridan-kodissa 6. ja 7. huhtikuuta. 

Sitä ennen Kiinan presidentti käy valtiovierailulla Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö ottaa hänet vastaan keskiviikkona 5. huhtikuuta Helsingissä. 

Xi tapaa Suomessa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja puhemies Maria Lohelan (ps.). 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme