Mainos
Mainos

Trump vakuutti puheyleisölle: Muuri rakennetaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tekevänsä pian "suuria päätöksiä" Pariisin ilmastosopimuksen suhteen, kertoo uutiskanava CNN.

Pennsylvanian Harrisburgissa pitämässään puheessaan Trump sanoo tekevänsä asiaan liittyviä päätöksiä seuraavan kahden viikon aikana.

Kampanjansa aikana Trump uhkasi, että Yhdysvallat vetäytyy pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Virkavalan vannottuaan Trump ei ole kuitenkaan ottanut suoraan kantaa siihen, aikooko Yhdysvallat tehdä niin.

Maan energiaministeri Rick Perry on sanonut, että Yhdysvaltojen pitäisi pysyä Pariisin ilmastosopimuksen piirissä, ja että hän ei aio ehdottaa presidentille irtisanoutumista sopimuksesta. Sen sijaan Perry käynnistäisi ilmastosopimuksen neuvottelut uudelleen.

Pariisin ilmastosopimus pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta hiilidioksidipäästöjä vähentämällä.

Lisäksi Trump muun muassa vakuutti pitämässään puheessaan, että Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle rakennetaan muuri. Trump sanoi yleisölleen, ettei heidän tarvitsisi huolehtia asiasta, sillä muuri rakennetaan.

Meksiko ei ole suostunut muurin maksajaksi, joten Trumpin hallinto on yrittänyt saada rahoja muuriin kongressilta.

"Erittäin tuotteliaat 100 päivää"

Puheessaan Trump myös kuvaili ensimmäistä sataa päiväänsä presidenttinä "erittäin innostaviksi ja tuotteliaiksi". Trump lisäsi myös, että edessä on "merkittäviä taisteluita".

Yhdysvalloissa on perinteisesti tarkasteltu presidenttien aikaansaannoksia ja verrattu suoriutumista edeltäjiin sadannen päivän kohdalla. Asiantuntijoiden mukaan oman ehdokkaan saaminen korkeimman oikeuden tuomariksi on yksi harvoja Trumpin alkukauden saavutuksia. Sen sijaan monet muut hankkeet, kuten maahantulon rajoittaminen ja aiemman terveydenhuoltojärjestelmän kumoaminen, ovat olleet vastatuulessa.

Lisäksi Trumpin presidenttikautta on muun muassa leimannut vastakkainasettelut median kanssa. BBC:n mukaan Pennsylvaniassa pitämässään puheessaan Trump vähätteli median arvioita hänen saavutuksistaan. Hän muun muassa tyrmäsi kritiikin "valeuutisointina" toimittajilta, jotka ovat "irti todellisuudesta".

Puheen pitänyt Trump jätti väliin Valkoisen talon toimittajien juhlaillallisen, joka pidettiin samaan aikaan Washingtonissa. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka jättää tilaisuuden väliin sitten Ronald Reaganin pois jäännin vuonna 1981.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme