Mainos
Mainos

Trump Vietnamissa: Emme anna enää käyttää Yhdysvaltoja hyväksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt puheensa saavuttuaan Vietnamiin Aasian ja Tyynenmeren maiden maiden talousjärjestön Apecin kokoukseen.

Järjestön maiden johtajille pidetty puhe keskittyi talouteen. Trump muun muassa sanoi, ettei Yhdysvallat aio sietää kroonista taloudellista hyväksikäyttöä. Yhdysvaltoja ei "enää käytetä hyväksi", Trump sanoi.

– Emme anna enää käyttää Yhdysvaltoja hyväksi. Aion aina asettaa Yhdysvallat ensimmäiseksi, samalla tavalla kuin uskon kaikkien teidän tekevän omien maidenne kohdalla, Trump sanoi.

Yksi Trumpin ensimmäisistä toimista presidenttinä oli hylätä Yhdysvaltain osalta Barack Obaman hallinnon neuvottelema 12 maan välinen Tyynenmeren alueen TPP-kauppasopimus. Sopimusta kannattivat useat Aasian maat.

– Usean vuoden ajan Yhdysvallat järjestelmällisesti avasi tietyin ehdoin talouttaan. Mutta samaan aikaan kuin luovuimme kaupparajoitteista, muut maat eivät avanneet markkinoitaan meille, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Trump pysyi kriittisenä kommenteissaan talouden tasapainosta, kuten aiemmin Kiinan-vierailunsakin aikana.

– Loppujen lopuksi, kuka voi syyttää maata siitä, että se kykenee hyötymään toisen maan kustannuksella omien kansalaistensa hyväksi? hän sanoi tuolloin.

Trump sanoi, ettei Yhdysvallat aio enää sietää epäreilua kauppaa, suljettuja markkinoita ja aineettomien hyödykkeiden varastamista.

Trump sanoi, että Yhdysvallat voisi tehdä kahdenvälisiä sopimuksia minkä tahansa "alueen kumppanin kanssa, joka noudattaa reilua, vastavuoroista kauppaa". Sopimusten on Trumpin mukaan perustuttava "yhteiselle kunnioitukselle ja molempien hyödylle", kertoo BBC.

"Olemme ystäviä"

Vaikka Trump toisaalta syytti puheessaan kuulijamaita Yhdysvaltain talouden horjuttamisesta, hän myös välillä ylisti niitä.

– Olemme olleet ystäviä, kumppaneita ja liittolaisia Kaakkois-Aasiassa pitkän, pitkän aikaa, hän sanoi ja kuvaili Yhdysvaltojen kauppatoimia alueella satojen vuosien ajalta. Puhe sivusi myös Vietnamin sotaa, jossa Danang oli yksi keskeisimmistä taistelupaikoista.

– Enää emme ole vihollisia, vaan ystäviä.

Kokoukseen osallistuu myös Kiinan presidentti Xi Jingping, joka sanoi, että globalisaatio on "peruuttamaton, historiallinen trendi". Vapaan kaupan taustalla olevaa filosofiaa on hänen mukaansa kuitenkin muutettava. Xin mukaan siitä on tehtävä "entistä avoimempaa, tasapainoisempaa, oikeudenmukaisempaa ja hyödyttävämpää kaikille".

Xi kuitenkin puolusti useiden maiden välisiä kauppasopimuksia, joiden hän sanoi auttavan köyhempiä maita hyötymään maailmankaupasta.

Mainitsi puheessaan myös Pohjois-Korean

Vaikka Trumpin puhe keskittyi talouteen, hän viittasi puheessaan myös Pohjois-Koreaan sanoen, ettei Aasia voi elää Pohjois-Korean diktatuurin uhan alla. Hän sanoi, että Aasian Tyynenmeren alue on Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin "kieroutuneiden fantasioiden" panttivankina. Trump on yrittänyt Aasian-kiertueensa aikana kerätä alueen mailta tukea Pohjois-Koreaa vastaan ja sen ydinohjelman rajoittamiseen.

Trump kehotti maita vastustamaan Pohjois-Koreaa yhtenä rintamana. Hän sanoi, että "alueen maiden on oltava yhtenäisiä ja julistettava, että jokainen askel, jolla Pohjois-Korea lisää aseistustaan, on askel yhä vaarallisemmalle alueelle". 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme