Mainos
Mainos

Trumpin ensimmäistä ulkomaanmatkaa seurataan USA:ssa pelonsekaisin tuntein

Huipputapaaminen muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa ja puhe islamista. Presidentti Donald Trumpin voisi väittää kerjäävän vaikeuksia heti ensimmäisen ulkomaanmatkansa alkajaisiksi.

CNN:n mukaan Eurooppaan jatkuvaa yli viikon pituista matkaa voikin pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Hankkeet muslimimaiden kansalaisten matkustuskielloista Yhdysvaltoihin ja vaalikampanjan aikaiset puheet islamilaisesta terrorismista eivät ole paras lähtökohta Yhdysvaltain ja arabimaiden huippukokoukselle sunnuntaina Riadissa. Saudi-Arabiassa järjestelyt ovat kuitenkin suurelliset ja Trumpin vierailusta valmistellaan kaikesta päätellen suuren luokan show'ta.

Monien asiantuntijoiden mukaan taustalla on sunnalaisen Saudi-Arabian halu profiloitua muslimimaailman johtajana ja erityisesti shiiavaltio Iranin päävastustajana.

Myös monet muut arabivaltiot saivat tarpeekseen presidentti Barack Obaman Irania ymmärtävästä linjasta ja näyttävät siksi olevan valmiita unohtamaan Trumpin aiemmat tahdittomuudet.


"Toivottavasti ei yhtään tviittiä"

Valkoisen talon mukaan Trump haluaa puhua Lähi-idässä ääri-islamilaisuutta vastaan ja rauhanomaisen islamin näkemyksen puolesta.

Valtiomiesmäinen esiintyminen liittolaismaiden johtajien seurassa voi viedä huomiota presidentin vastoinkäymisiltä kotimaassa. Donald Trumpin kohdalla tähän sisältyy kuitenkin monta muttaa.

Tiukka vierailuohjelma ja protokolla, aikaerojen rasitukset ja herkeämätön mediaseuranta asettavat kovia paineita niin presidentille kuin hänen lähipiirilleen – varsinkin kun kyseessä on hyvin kokematon joukko.

Vahvasti politisoituneessa vanhoillisessa ympäristössä yksikin varomaton sana tai ele voi paisua hetkessä suureksi ongelmaksi.

Entinen ulkoministeri Madeleine Albright toivoo Trumpin todella keskittyvän matkaohjelmaansa ja tapaamisiin.

– Toivon, ettei yhdeksän päivän matkan aikana tule yhtään tviittiä mistään, Albright sanoi CNN:lle. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme