Mainos
Mainos

Trumpin kampanjapuheet ovat pehmenneet viidellä tavalla: Muuri muistuttaisikin aitaa – Clinton ei joudukaan vankilaan

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on vetänyt osittain takaisin kampanjan aikaisia kovia puheitaan. Hän sanoi ensimmäisessä tv-haastattelussaan vaalien jälkeen muun muassa, ettei aiokaan lähettää Hillary Clintonia vankilaan.

Hillityn oloinen Donald Trump pehmensi useita kampanjan aikaisia lauseitaan CBS-kanavan 60 minuuttia -ohjelman haastattelussa. Toimittaja Lesley Stahl oli haastatellut Trumpia New Yorkin Trump Towerissa perjantaina.

Tvline.com listasi Trumpin haastattelun yllättävimmät kohdat:

1. Muuri olisikin suurelta osin aita

Trump lupasi kampanjassaan rakentaa muurin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Stahl sanoi 60 minuuttia -haastattelussa joidenkin sanoneen, että muuri muistuttaisi lopulta enemmän aitaa. Hän kysyi Trumpilta hyväksyisikö Trump suunnitelman?

– Joillakin alueilla kyllä, mutta joillekin alueille muuri olisi sopivampi. Tässä minä olen todella hyvä, rakentamisessa.

Kampanjansa aikana Trump sanoi karkottavansa miljoonia paperittomia maahanmuuttajia. Haastattelussa hän lievensi kantaansa.

– Ajamme ulos maasta ne, joilla on rikosrekisteri. Tai sitten vangitsemme heidät.

Trump lisäsi myös, että osa näistä maahanmuuttajista on "hienoja ihmisiä".

2. Hillary Clintonia ei laiteta vankilaan

Kampanjansa aikana Trump sanoi, että jos hänestä tulee presidentti, hän määrää erityissyyttäjän, joka järjestää Hillary Clintonin vankilaan.

– Mietin tätä vielä. Haluan keskittyä työpaikkoihin ja terveydenhoitoon. Hän (Clinton) teki joitakin pahoja asioita. En halua kuitenkaan vahingoittaa heitä (Clintoneita). He ovat hyviä ihmisiä. 

Trump sanoi myös antavansa tarkan ja hyvän vastauksen aiheesta seuraavassa 60 minuuttia -haastattelussa.

3. Trump toivoo vähemmistöjä vastustavien kannattajiensa "lopettavan".

Stahl kysyi Trumpilta, mitä hän sanoo siihen, että rasistiset hyökkäykset vähemmistöjä kohtaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun hänet valittiin presidentiksi.

– Olen yllättynyt kuullessani tästä. En pidä kuulemastani. Luulen, että kyse on kuitenkin pienistä määristä.

Stahl kysyi Trumpilta myös mitä hän sanoo niille kannattajilleen, jotka hyökkäävät vähemmistöjä vastaan.

– Sanoisin, että lopettakaa se. Jos se auttaa. Sanon suoraan kameralle: Lopettakaa se. 

Hän lisäsi myöhemmin:

– On kamalaa, jos näin todella tapahtuu. Luulen lehdistön kuitenkin liioittelevan asiaa.

4. Hän ei pyri kumoamaan homoavioliittoja oikeusteitse

Homojen oikeuksien vastustaminen on ollut republikaanien linja vuosikymmeniä, mutta Trump antoi ymmärtää, ettei hän halua jatkaa taistelua. Hän sanoi, ettei hän aio vastustaa homoavioliittoja oikeusteitse. Trump sanoi, että viimevuotisen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen homoavioliitot ovat lailla turvatut.

– Se (homoavioliittojen vastustaminen) on merkityksetöntä, koska asia on jo päätetty. Tämä sopii minulle.

Viime kesäkuussa Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi, että maan perustuslaki turvaa samaa sukupuolta olevien oikeuden mennä naimisiin.

5. Trump aikoo nostaa palkkaa vain yhden dollarin vuodessa

Trump lupasi kampanjansa aikana, että jos hänestä tulee maan seuraava presidentti, hän luopuu presidentin 400 000 dollarin eli noin 379 000 euron palkasta.

– En aio ottaa vastaan palkkaa. Luulen, että laki vaatii, että otan yhden dollarin vuodessa, joten otan yhden dollarin vuodessa, Trump sanoi.

– Säästelyllä summalla ei makseta Yhdysvaltain velkoja, mutta se on alku, hän lisäsi.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme