Mainos
Mainos

Trumpin ministerivalinnat etenevät: Kabinetissa miljardöörejä, "hullu koira", pikaruokakeisari ja elokuvatuottaja

Donald Trumpin tähän mennessä ilmoittamat ministeriehdokkaat ovat vähintään värikkäitä, kirjoittaa MTV:n ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Uusin ministerinimitys varmistui tänään, kun Trump vahvisti, että öljy-yhtiö Exxonin pääjohtajasta Rex Tillersonista tulee vaikutusvaltainen Yhdysvaltain ulkoministeri.

Maailman arvokkaimman öljy-yhtiön johtaja

Tillerson tunnetaan laajasta verkostoitumisestaan maailman arvokkaimman öljy-yhtiön johdossa.

– Hän on maailmanluokan toimija ja tekee massiivisia diilejä, Trump on sanonut.

Tillersonin ulkopoliittisista linjauksista ei ole selvyyttä, mutta voisi olettaa, että hänen visionsa ovat liike-elämälle myönteisiä, eikä niissä ole korkealentoisia ideologisia piirteitä.

Puolustusministeriksi "hullu koira"

Uusi puolustusministeri James Mattis on eläkkeellä oleva merijalkaväen kenraali.

Mattis toimi komentajana Afganistanissa 2001 ja Irakissa 2003. Hän johti Yhdysvaltain joukkoja verisessä Fallujan taistelussa 2004 ja sai lempinimen "hullu koira". Mattis herätti huomiota vuonna 2005 lausunnollaan, että "on hauskaa ampua joitakin ihmisiä". Mattis sanoo kannattavansa lempinimeään sen suorasukaisuuden vuoksi.

Valtionvarainministeri: Pankkiiritaustainen Hollywood-tuottaja

Uusi valtionvarainministeri Steven Mnuchin on Dune Capital Managementin pääjohtaja.

Mnuchin oli pankkiiriliike Goldman Sachsin palveluksessa 17 vuotta ja on viime vuosina toiminut tuottajana Hollywoodissa. Mnuchinin elokuvien nimet voivat antaa viitteitä hänen maailmankuvastaan: "American Sniper", "Lego Movie", Suicide Squad" ja pian julkaistava "Rules don't Apply".

Työministeriksi pikaruokakeisari

Uusi työministeri Andrew Puzder on ollut CKE restaurants -yhtiön pääjohtaja 16 vuoden ajan.

Puzderin yhtiö omistaa Carl Jr. ja Hardee -pikaruokaketjut jotka yhdessä ovat Yhdysvaltain viidenneksi suurin alan toimija. Puzder vastustaa kiivaasti muun muassa valtiollista säätelyä sekä 15 dollarin minimipalkkaa ja kaavailuja laajennetuista ylityökorvauksista. 

Kauppaministeriksi miljardöörisijoittaja


Kauppaministeri Wilbur Ross on sijoittaja ja miljardööri. 78-vuotias Ross on erikoistunut alamäessä olevien yhtiöiden ostamiseen ja kohtaloiden kääntämiseen.

Rossin yhtiö teki miljarditilin viime vuosikymmenellä niputtamalla yhteen joukon hiipuvia teräsyhtiöitä, kuten Betlehem Steelin International Steel Group'iksi ja myymällä kokonaisuuden. Ala on sama jota Trump haluaisi elvyttää. Harrastaa taiteen keräilyä.

Opetusministeriksi miljardiperijän puoliso

Uusi opetusministeri on Betsy DeVos.

Trumpin harvoja naisnimityksiä edustava DeVos on naimisissa miljardiperijä Richard DeVos Jr:n kanssa, on suorittanut alemman tason liiketalouden ja politiikan tutkimuksen tutkinnon. Betsy DeVos on miehensä rinnalla harras kristitty ja Michiganin republikaanipuolueen veteraani. DeVos kannattaa vanhempien oikeutta valita lastensa koulu vapaasti, jota periaatetta on arvosteltu eriarvoistamisesta.

Ja lopuksi villi kortti...

...ja huhutusti ehdolla veteraaniasiain ministeriksi: Sarah Palin!

Vuonna 2008 republikaanien varapresidenttiehdokas Palin tuli tunnetuksi omintakeisista ja ajatuksellisesti katkonaisista lausunnoistaan. Palin ei saanut päätökseen kauttaan Alaskan osavaltion kuvernöörinä, mutta teki itsestään tosi-tv-tähden. Palin on edelleen puolueen teekutsuliikkeen äänitorvia ja on ilmaissut haluavansa tukea Trumpia, joko hallinnon sisällä tai sen ulkopuolella. 

Artikkelin lähteenä on käytetty muun muassa CNN:n juttua Trumpin kabinetista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme