Mainos
Mainos

Trumpin puhe vilisi vihamielisiä piikkejä Eurooppaan - "Enää ne eivät naura meille, eivät naura enää..."

Presidentti Donald Trumpin puhe, jossa hän ilmoitti Yhdysvaltojen jättävän pariisin ilmastosopimuksen, oli täynnä selviä piikkejä ja katkeria ilmauksia Euroopan suuntaan. Erityisesti Saksaa ja Ranskaa morkattiin monin tavoin. Trumpin mielestä muut maat ovat "nauraneet Yhdysvalloille" ja huijanneet Yhdysvalloilta etuja.

- Samat maat jotka pyytävät meitä pysymään sopimuksessa ovat niitä jotka ovat kollektiivisesti aiheuttaneet Yhdysvalloille triljoonien dollarien vahingot kovalla kauppapolitiikallaan ja monissa tapauksissa jättäneet liian vähälle osallistumisen tärkeälle sotilasliitollemme, Donald Trump julisti viitaten selvästi Saksaan.

Trump on aiemminkin syyttänyt Saksaa liian menestyvästä autoteollisuudesta ja siitä että Trumpin mielestä maa on "velkaa" sotilasliitto Natolle – väite jota mikään muu taho ei tunnusta.

Trumpin mukaan Euroopan maat ovat pitäneet Yhdysvaltoja pilkkanaan.

– Kaikki on selvää jos pitää silmät auki. Milloin ne alkavat nauraa meille? Me emme halua muiden maiden ja muiden johtajien nauravan meille enää. Eivätkä ne enää naurakaan. Eivät naura, Trump toisteli.

– Minut valittiin edustamaan Pittsburgin kansalaisia, ei Pariisia, Trump sanoi useita kertoja. 

Vaikka ajatus Yhdysvaltain edustamisesta tulee selväksi, esimerkki on hieman kyseenalainen: Monet ovat mm. Twitterissä muistuttaneet, että Trump hävisi nimenomaan Pittsburgissa Clintonille selvin luvuin.

"Meistä tulee maailman puhtain valtio"

Trump ei epäröinyt sanoa keskenään hyvin ristiriitaisia asioita ilmastopolitiikastaan.

– Yhdysvallat Trumpin hallinnon aikana tulee olemaan puhtain ja ympäristöystävällisin valtio maapallolla. Me tulemme olemaan kaikkein puhtain! Meillä on puhtain ilma, meillä on puhtain vesi, Trump väitti ilmeenkään värähtämättä välittömästi ilmoitettuaan Yhdysvaltojoen eroavan ilmastosopimuksesta.

– Mutta en aio laittaa bisneksiämme työttömiksi. Me emme menetä työpaikkoja. Me kasvamme, kasvamme nopeasti, Trump jatkoi hymyillen ja sai yleisöltään hihkuntaa ja aplodeja.

Tämän jälkeen Trump vakuutti että Yhdysvallat tulee jatkossakin johtamaan koko maailman ympäristöpolitiikkaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme