Mainos
Mainos

Trumpin tiimi työn touhussa – valmistelee "sadan päivän suunnitelmaa"

Donald Trumpin virkaanastujaiset 20. tammikuuta tulee pian. Trumpin siirtymäkauden tiimi tekee työtään Pennsylvania Avenuella, lähellä Valkoista taloa. 

Tiimin tehtävänä on muun muassa etsiä ja esitellä Trumpille ehdokkaat kabinetti- eli ministerinvirkoihin, ja valmistella hänen niin kutsuttua sadan ensimmäisen päivän suunnitelmaansa. 

Trump on koonnut tiimiä kuukausien ajan. Se on jakautunut viiteen temaattiseen pääryhmään. Nyt tiimi majailee kahdessa kerroksessa Valkoiseen taloon johtavalla Pennsylvania Avenuella. 

Pieni tiimi

CNN:n mukaan tiimissä on noin kahdeksankymmentä ihmistä. Määrä on paljon pienempi kuin edellisen republikaanikandidaatin Mitt Romneyn kokoama, mutta toisaalta tiimin sanotaan konsultoivan paria sataa asiantuntijaa, jotka ovat toimineet esimerkiksi aiemmissa presidentinhallinnoissa. 

Wall Street Journalin (WSJ) mukaan tiimi valmistelee lyhyitä muistioita Trumpin keskeisimpiin ja kiireisimpiin asioihin niin kutsuttujen ensimmäisen päivän, ensimmäisen sadan ja kahdensadan päivän jaksoja varten.

Reaganin ajan kokemusta

Tiimin johtaja on New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, joka itsekin pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Christien arvioidaan päätyvän korkeaan virkaan uudessa hallinnossa.

Pitkän linjan poliittista kokemusta edustaa budjettiryhmän johtaja Ed Meese. Hän toimi Ronald Reaganin presidenttikaudella oikeusministerinä. 

Teemaryhmiä on johtamassa poliitikkoja, entisiä korkea-arvoisia upseereja ja pankkisektorin, kirjoittaa Wall Street Journal.

Trump kiirehtii muuria 

Yksi tiimin tehtävistä on valmistella Trumpin lupaus rakentaa muuri Yhdysvaltojen ja Meksikon väliselle rajalle.

Trump on myös luvannut pikaisesti avata Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan, ja lopettaa neuvottelut Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. 

Tiimi myös valmistelee potkuja "epäpäteville, korruptoituneille tai lakia rikkoville virkamiehille", sanoo Newt Gingrich, jonka nimi on liitetty oikeusministerin toimeen. 

Tiimin on myös tarkoitus selvittää ne asetukset, joihin Trump presidenttinä voi puuttua pikaisesti. Tämä tarkoittaasääntelyn vähentämistä muun muassa energia- ja ympäristöasioissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme