Mainos
Mainos

Trumpin törkypuheita kaivettu lisää USA:ssa – kyselyissä karuja lukuja

Demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trumpin on määrä kohdata ensi yönä Suomen aikaa vaalikampanjan toisessa väittelyssä sen jälkeen, kun Trumpin törkypuheista on noussut valtava kohu.

Washington Postin julkaisemalla videolla vuodelta 2005 Trump muun muassa puhuu naisten kourimisesta ja sanoo, että naisille voi tehdä mitä vain, kunhan on "tarpeeksi suuri tähti". Trump pahoitteli eilen kommenttejaan.

Jotta närkästystä herättäneissä kourintakommenteissa ei olisi kylliksi, media on kaivanut kohuvideon jälkeen esiin lisää Trumpin takavuosien seksistisiä lausahduksia.

Niissä Trump kommentoi muun muassa tyttärensä Ivankan fyysistä olemusta. Vuonna 2002 Trump sanoi jättävänsä naiset mieluusti siinä vaiheessa, kun nämä alkavat ikääntyä.

– Mitä on 35? Sitä sanotaan check-out-ajaksi.

Julki tulleet naisia halventavat kommentit ovat vieneet Trumpin kampanjan juuri väittelyn alla ennen näkemättömään vastatuuleen ja moni myös omista riveistä on tuominnut puheet jyrkästi. Trump syytti Twitterissä hänet hylänneitä republikaanipoliitikkoja tekopyhiksi ja ennusti heille vaalitappiota.  

Uskolliset pysyvät

Trumpin naisia loukkaava törkyvideo ei kuitenkaan näyttänyt karkottaneen uskollisimpia kannattajia. Verkkolehti Politicon teettämän kyselyn mukaan republikaanien kannattajista 74 prosenttia katsoi, että puoluejohdon tulisi edelleen tukea puolueen ehdokasta. Vain 13 prosenttia halusi puolueen hylkäävän hänet.  

Tv-kanava ABC:n kyselyssä 43 prosenttia vastanneista katsoi, että Trumpin pitäisi luovuttaa, mutta 57 prosenttia halusi hänen jatkavan kampanjaansa. Naiset olivat selvästi miehiä kriittisempiä. Naisvastaajista 62 prosenttia sanoi, että kohuvideo vähensi heidän haluaan äänestää Trumpia. Miehistä 55 prosenttia vastasi, ettei videolla ollut mitään merkitystä.  

Ehdokkaiden seuraavaa väittelyä saattaa CNN:n arvioiden mukaan seurata yli 80 miljoonaa katsojaa. Siinä pärjääminen olisi tärkeää Trumpille, joka ei pystynyt ehdokkaiden ensimmäisessä väittelyssä vakuuttamaan monia epävarmoja äänestäjiä.

Trumpin on odotettu tarttuvan väittelyssä presidentti Bill Clintonin naisjuttuihin horjuttaakseen Hillary Clintonia. Illan väittelyssä ehdokkaita tenttaavat yleisön edustajat, jotka eivät ole vielä päättäneet ketä he aikovat äänestää.  

Katso kohuvideo Trumpin kommenteista ja anteeksipyynnöstä:


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme