Mainos
Mainos

Trumpin tukkalääke puhuttaa – sivuvaikutukset voivat olla vakavia

Vastavalitun presidentti Donald Trumpin tukanlähtöä estävä lääke puhuttaa Yhdysvalloissa. Presidentin henkilökohtainen lääkäri paljasti vastikään, että presidentti käyttää säännöllisesti kolmea lääkettä. Yksi näistä on miestyyppistä kaljuuntumista estävä lääke, jolla voi olla pitkäkestoisiakin sivuvaikutuksia.

Lääkettä markkinoivaa Merck-lääkejättiä vastaan on nostettu 1370 syytettä, kertoo The Washington Post -lehteen kirjoittava urologi Daniel Marchalik. Yhtiötä vastaan nostetussa ryhmäkanteessa selvitetään lääkkeen vaikuttavan aineen, finasteridin, osuutta useisiin seksuaalisuuteen liittyviin sivuvaikutuksiin.

Merck ei ole kommentoinut oikeusjuttuja.

Useita haittavaikutuksia tutkittu

Trumpin käyttämää finasteridia sisältävää lääkettä myydään Propecian kauppanimellä ja sitä saa reseptillä miestyyppiseen hiustenlähtöön.

Lehden mukaan finasteridin käyttö saattaa aiheuttaa muutoksia käyttäjänsä seksuaalisessa, fyysisessä ja psykologisessa käyttäytymisessä.

Useissa tutkimuksissa on todettu seksuaalisuuteen vaikuttavia sivuvaikutuksia, joita voivat olla muutokset seksuaalisessa halukkuudessa, ejakulaatiossa ja orgasmin saamisessa vielä pitkän aikaa lääkkeen lopettamisen jälkeen. 

Tuore tutkimus osoittaa myös, että lääkeaineen aiheuttamat muutokset tiettyihin steroiditasoihin vaikuttavat puolestaan aivotoimintaan, mikä voi selittää finasteridin käyttöön yhdistettyjä psykologisia muutoksia kuten masentuneisuutta ja itsemurha-alttiutta.

Finasteridia on käytetään yleisesti eturauhasen liikakasvuun ja eturauhassyöpään, jotka ovat etupäässä iäkkämpien miesten vaivoja.

Huolestuttavaa on se, että lääkettä on alettu käyttää myös nuorten miesten hiustenlähtöön, jolloin sen mahdollisia sivuvaikutuksia on vaikeampi puolustella, urologi Marchalik kirjoittaa lehdessä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme