Mainos
Mainos

Trumpin väitteet Obaman salakuuntelusta tyrmättiin täysin: Valkoinen talo pyysi anteeksi briteiltäkin, Trump ei peru sanojaan

Yhdysvalloissa senaatin tiedustelukomitea pitää perättöminä presidentti Donald Trumpin väitteitä siitä, että Trumpin edeltäjä Barack Obama olisi määrännyt salakuuntelemaan Trumpin vaalipäämajaa. Komitea totesi raportissaan, että se ei ole löytänyt "mitään viitteitä" salakuuntelusta.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer kuitenkin ilmoitti, että Trump seisoo edelleen väitteensä takana. Spicer myös kieltäytyi hyväksymästä senaatin komitean johtopäätöstä.

Spicer viittasi Fox Newsin kiistanalaiseen raporttiin, joka antaa ymmärtää, että Obama kiersi Yhdysvaltain vakoilurajoituksia pyytämällä Britannian tiedusteluyksikköä salakuuntelemaan Trumpia. Myöhemmin perjantaina Valkoinen talo korjasi, ettei Spicer ole syyttänyt Britanniaa Trumpin vakoilusta, vaan tiedottaja viittasi "julkisiin raportteihin, ei yksittäiseen artikkeliin."

Pääministeri Theresa Mayn tiedottaja kertoi myös, että Valkoinen talo on luvannut olla toistamatta väitteitä, joiden mukaan Britannian tiedusteluviranomaiset olisivat vakoilleet Donald Trumpia. Brittilehti Telegraphin mukaan Yhdysvallat on pyytänyt väitteitä virallisesti anteeksi.

Foxin mukaan Obama olisi pestannut salakuunteluun brittien sähköisen tiedustelun yksikön GCHQ:n. Fox ei esittänyt mitään todisteita raporttinsa tueksi.

Britannian tiedustelun edustaja tyrmäsi aiemmin Foxin väitteet "täysin naurettavina".

Entinen presidentti Obama on kiistänyt määränneensä Trumpin tai tämän kampanjatoimiston salakuunneltavaksi.

Ryanin mukaan salakuuntelua ei tehty

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean raportin johtopäätökset julkisti torstaina komitean puheenjohtaja, republikaanien senaattori Richard Burr.

– Saatavillamme olleen tiedon perusteella emme näe mitään viitteitä siitä, että jokin Yhdysvaltain hallinnon taho olisi tarkkaillut Trump Toweria ennen presidentinvaaleja tai niiden jälkeen, Burr totesi.

Kongressin edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Paul Ryan puolestaan sanoi torstaina, että mitään Trumpiin kohdistettua salakuuntelua ei ole tapahtunut. Presidentti Trump edustaa hänkin republikaanista puoluetta.

Analyytikko: Kierrätys "sormenjälkien välttämiseksi"

Väitteen Britannian tiedusteluyksikkö GCHQ:n sekaantumisesta Trumpin salakuunteluun esitti alunperin Fox Newsin oikeustieteellinen analyytikko Andrew Napolitano. Foxin raportin mukaan Obama kierrätti tarkkailupyynnön brittien kautta varmistaakseen, että salakuuntelusta "ei jää amerikkalaisia sormenjälkiä".

Britanniassa asiaa nimettömänä kommentoinut GCHQ:n edustaja painotti, että Napolitanon perättömät syytökset tulee jättää huomiotta.

Britannian GCHQ on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kanssa vuosikymmeniä.

Yhdysvallat ja Britannia muodostivat yhdessä Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin kanssa jo toisen maailmansodan jälkeen niin kutsutun Viisi silmää -yhteistyöverkoston. Viisikko on siitä lähtien jakanut keskenään osan tiedustelutietojaan.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme