Mainos
Mainos

Tsekkiläiset äänestävät presidentistä – istuva presidentti suosikki, mutta vastassa vakavasti otettava vaihtoehto

Tshekissä alkoi tänään perjantaina äänestetty presidentinvaaleissa. Vaaleista on todennäköisesti tulossa tiukka taisto. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Ensimmäisen kierroksen toinen äänestyspäivä on huomenna lauantaina.

Ehdokkaita presidentiksi on kahdeksan. Ehdolla on muun muassa nykyinen presidentti, EU-vastainen Milos Zeman, joka pyrkii toiselle kaudelle. Ennen äänestystä tehdyissä mielipidetiedusteluissa 73-vuotias Zeman on ykkössuosikki presidentiksi.

Hänen ei kuitenkaan uskota saavan yli puolta ensimmäisen kierroksen äänistä, joten vaalit menevät todennäköisesti toiselle kierrokselle.

Toiselle kierrokselle hänen vastustajakseen nousee todennäköisesti EU-myönteinen Jiri Drahos.

Zeman on puhunut äänekkäästi turvapaikanhakijoiden EU-kiintiöitä vastaan. Hänen mukaansa Eurooppaan tulevien muslimien integroituminen yhteiskuntaan ei ole mahdollista. Zeman haluaa lisäksi vahvistaa Tshekin suhteita Venäjään ja Kiinaan.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat huomenna iltapäivällä. Mahdollinen toinen kierros järjestetään parin viikon kuluttua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme